Published On: Ned, stu 4th, 2018

“Ero s onoga svijeta” HNK-a Zagreb postaje prva hrvatska live stream opera

 Izvedba opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u utorak 6. studenog, prenosit će se uživo online putem live streama te tako postati prva hrvatska opera učinjena digitalno dostupnom u realnom vremenu publici u Europi i svijetu.

Live streaming djela smatranog zaštitnim znakom hrvatske opere dio je europskog projekta Opera Vision razmjene prijenosa uživo na internetu opernih izvedbi, kojim se HNK u Zagrebu pridružio takvim svjetskim kulturnim institucijama kao što su Royal Opera House, te Nizozemska, Latvijska, Mađarska i Švedska nacionalna opera.

Projekt je pokrenula organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala. Platforma poseban naglasak stavlja na privlačenje i odgoj mlađe publike koja najvećim dijelom prati sadržaje putem interneta i mobilnih aplikacija, a do sad je dosegnula razinu od preko milijun pregleda.

U projektu surađuje 30 partnera iz 18 zemalja, Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske, Švivarske i Velike Britanije.

Kako se ističe u priopćenju HNK-a Zagreb, budući da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine, središnja je nacionalna kazališna kuća odlučila Europi i svijetu predstaviti svoju kultnu operu iz 1935. godine, pa će tako gledatelji diljem svijeta 6. studenoga moći pratiti Gotovčevu operu koja se u režiji Krešimira Dolenčića na pozornici zagrebačkoga HNK-a izvodi 26 godina.

Nastupit će solisti Siniša Štork, Dubravka Šeparović, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Ana Zebić Kostel, Neven Mrzlečki, zbor i orkestar HNK u Zagrebu. Izvedbom će ravnati maestro Josip Šego.

Projekt Opera Vision obuhvaća niz aktivnosti koje publici nude online uvid u kazališne premijere pa će tako, osim live streama opere, na službenom YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCBTlXPAfOx300RZfWNw8-qg publici biti predstavljeni i kraći dokumentarni filmovi o samoj operi “Ero s onoga svijeta” i gradu Zagrebu.

“Premda određeni dio naše sadašnje publike čine učenici i studenti koji u sklopu glazbenoga obrazovanja grupno pohađaju pojedine operne izvedbe, vjerujemo kako ćemo snimkama opernih djela dostupnim na online servisima dodatno potaknuti mlade na samostalno pregledavanje opernih sadržaja i razvijanje interesa za opernu umjetnost, te tako dodatno povećati njihove individualne posjete Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu”, poručuju iz zagrebačkog HNK-a.

 Opera je praizvedena 2. studenoga1935. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i ostala do danas najizvođenije djelo hrvatske glazbene literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize. Ipak, u Jutarnjem listu Lujo Šafranek Kavić je napisao: »Opet je jedan hrvatski kompozitor uzalud pisao jednu operu«. Nasuprot tome, u Novostima je Milan Katić opisao operu superlativima, a u beogradskoj Pravdi Stražičić je hvalio operu. Prva sljedeća izvedba Ere je bila izvan granica Kraljevine Jugoslavije, u Brnu (tada Čehoslovačka), na češkom jeziku 1936. godine, a zatim je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 17. travnja 1937. godine, dok je svoje sljedeće veliko postavljanje doživjela tek 27. veljače 1948. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gdje je otad postavljana pet puta s 228 izvedenih predstava (uključujući i najnoviju postavu u režiji Egona Savina od 8. veljače 2003. godine). Dana 10. siječnja 2018. godine bila je 700. izvedba opere.[1]