Published On: Sri, kol 31st, 2016

ERJAVEC: Osjećamo da se kompliciraju odnosi RH i Srbije, ali retorika Milanovića je predizborna

Na tradicionalnom Bledskom strateškom forumu koji se početkom idućeg tjedna održava u Sloveniji govorit će se o ključnim pitanjima budućnosti EU-a, među ostalim o Brexitu, migracijama i stanju na zapadnom Balkanu, a očekuje se dolazak oko 700 sudionika iz 70 država, među njima i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Ovogodišnji radni naslov foruma je Sigurnost u budućnosti, s obzirom na razne sigurnosne i druge izazove pred kojima se našla Europska unija, kazao je slovenski šef diplomacije.

Među glavnim sudionicima koji su se odazvali konferenciji najavio je hrvatsku predsjednicu, albanskog premijera Edija Ramu, te  turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je potvrdio dolazak, ali je to još uvijek ovisno o razvoju stanja u Turskoj koja je za EU vrlo važna s obzirom na opasnost ponavljanja lanjske miigracijske krize, kazao je slovenski ministar.

Prema njegovim očekivanjima u raspravama i bilateralnim susretima uz skup razgovarat će se, među ostalim, o stanju u regiji koje je u zadnje vrijeme napetije, pri čemu je Erjavec posebno istaknuo zaoštrenu retoriku između Srbije i Hrvatske.

“Odnosi Srbije i Hrvatske se kompliciraju, to osjećamo”, kazao je Erjavec, prema čijim je riječima nekoliko zadnjiih izjava Zorana MIlanovića o Srbiji i njenom vodstvu bilo prvenstveno u funkciji “predizborne retorike”.

– No, ako on stvarno misli to što je rekao, onda bih se mogao zabrinuti, kazao je Erjavec.

Ponovivši svoja već poznata stajališta o arbitražnom sporu, kazao je kako će se arbitražni postupak, iz kojega je Hrvatska inače istupila, po njegovu mišljenju nastaviti, te dodao da Slovenija i kolege iz EU-a s kojima je razgovarao misle da bi hrvatska vlada trebala priznati pravorijek arbitraže o predmetu spora, kad se presuda donesene.