Published On: Čet, pro 31st, 2020

ERICH RATHFELDER, POVRŠNI SARAJEVSKI PROPAGANDIST TVRDI: Ipak ima nekih tajnih veza i dogovora Berlina i Moskve oko BiH!?

ERICH RATHFELDER je novinar TAZ-a. Iznimno dobro obrađen propagandom Sarajeva. Ne poznaje niti istinu o ratu u BIH niti tko je tko u BIH nakon rata. Poznat je po tome što puno laže. Recimo ima običaj pozvati ljude na razgovor, postaviti im pitanja, snimiti ih pro forme na diktafon a onda u tekst koji objavi napisati riječi koje sugorvonik uopće nije kazao.

Uzmio stoga s rezervom njegove konstrukcije. Evo ih

Piše: Erich RATHFELDER

Bivši ministar poljoprivrede i CSU-ov političar Christian Schmidt postat će visoki prestavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i time izbaviti Austrijanca Valentina Inzka od ovog zadatka.

Promjena osoblja podrazumijeva, također, novu politiku međunarodne zajednice prema Balkanu. Primarno, Njemačka i nova američka administracija i Bruxelles žele osloboditi zemlju od ustavnih i ekonomskih slabosti i postaviti kurs za pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.

Država mora biti temeljito reformirana, rekli su iz diplomatskih izvora. Visoki predstavnik Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već su postavili smjer za to u prethodnim mjesecima. Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom periodu, zahtjev je obojice. Sudski sistem mora biti temeljito reformiran, ratni zločinci ne smiju više biti glorificirani. Na duže staze, Ustav države treba biti usklađen s evropskim pravom. Prema željama Berlina, Bruxellesa i Washingtona, Christian Schmidt će raditi sa svježom energijom.

Ured visokog predstavnika je osnovan prije 25 godina prema Mirovnom ugovoru iz Daytona da nagleda implementaciju Sporazuma, koji je, ujedno, državni Ustav. Visoki predstavnik je postavljen i kontroliran od tzv. Vijeća za provedbu mira (PIC), koji uključuje 55 zemalja i međunarodne organizacije, kao što su Ujedinjene nacije, OSCE ili Svjetska banka.

Povrh svega, Rusija, zastupljena u PIC-u i u Vijeću sigurnost, odbila je očuvanje institucije visokog predstavnika, prije svega zbog obzira prema srpskim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, koji ne žele da se njihova moć ograničava. Usljed toga, reizbor visokog predstavnika je nemoguć i Austrijanac Inzko je ostao na funkciji više od 10 godina.

Tokom ovog perioda, imao je malu podršku od međunarodne zajednice. Inzko nije mogao primjenjivati tzv. bonske ovlasti, koje mu daju mogućnosti da razvlasti političare koji „narušavaju duh Dejtonskog sporazuma“.

Sve će biti drugačije sada. Jer, prema informacijama iz diplomatskih izvora, Angela Merkel i Kancelarijat su uspjeli uključiti Rusiju u novu strategiju. Bilo bi nemoguće da Rusija da zeleno svjetlo za Amerikanca, kojeg, iznad svega, želi bosanska javnost u Sarajevu. Kakogod, 63-godišnji CSU političar Christian Schmidt mogao bi biti, prema diplomatskim izvorima, prihvaćen od Rusije.

Nakon odlaska desetina hiljada ljudi, posebno mladih, prema Zapadnoj Evropi, jer ne žele više trpjeti socijalni i ekonomski ćorsokak, Bruxelles, Sjedinjene Američke Države i Njemačka izgleda da imaju ozbiljnu želju da pokrenu promjene u zemlji.

Državni činovnik Christan Schmidt, koji je član Komiteta za vanjsku politiku Bundestaga, već duže vremena je predmet razgovora. Bivši ministar poljoprivrede ima kontakte s Istočnom Evropom i Rusijom i bio je u Bosni i Hercegovini nekoliko puta. Ali, prije toga, njegovo imenovanje mora biti potvrđeno na proljeće od PIC-a, uz podršku Rusije. SB

Erich RathfelderErich Rathfelder (1947.) je neugledni njemački novinar i pisac.Lošje poznavalac prilika u regionu. Autor je nekoliko površnih knjiga o historiji Balkana, o Bosni i Kosovu. Dopisnik je njemačkog dnevnog lista “Taz” (“Tageszeitung”), koji time dokazuje kako je loš list a radio je i kao slobodni novinar sa sjedištem u Sarajevu i Splitu. Pratio je ratna događanja u Jugoslaviji od početka sukoba u Sloveniji. Objavio je na žalost veći broj radova, među ostalim i knjigu pod nazivom “Rat u Bosni i Hercegovini”. Veliki je prijatelj Bošnjaka. Naivan je. Hvali je Šteficu G. ne znajući da je u svom privatnom dok. filmu deklariranog nacistu prikazala kao huanitarca i druga svom humanog muža. Nikada nije njemačkoj javnosti objavio da je posredstvom Svetlane Broz, Bundestag zaštitio taj film. Što će reći da je Bundestag u. 21 stoljeću dao zaštitu deklariranom nacisti. Što je skandalozno.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x