Published On: Uto, srp 19th, 2016

ERDOGAN: Ubili bi me da sam ostao još 10 minuta, narod traži da pučiste ubijemo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da je “za dlaku izbjegao smrt” kada su zavjerenici, u pokušaju državnog udara, upali u tursko ljetovalište Marmaris, gdje je bio na odmoru.

“Da sam ostao još 10, 15 minuta, ubili bi me ili oteli”, rekao je Erdogan u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN. Erdogan je za CNN, također, rekao da turski narod želi smrtnu kaznu za one koji su sudjelovali u neuspjelom vojnom puču, u kojem je ubijeno više od 300 ljudi.

Turski predsjednik jekazao da je na parlamentu da odluči hoće li se ponovo uvede smrtna kazna i da će on, ukoliko se to dogodi, takvu mjeru pretočiti u zakon. Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu u okviru napora ka članstvu u EU, ali su pozivi za ponovno uvođenje te kazne pojačani nakon neuspješnog vojnog puča u petak, u kojem je ubijeno više od 300 ljudi.

“Za to je potrebna odluka parlamenta…Kao predsjednik, odobrit ću svaku odluku parlamenta”, rekao je Erdogan u intervjuu za CNN. Erdogan je naglasio da je “narod na ulicama iznio takav zahtjev”.

“Narod smatra da bi ti teroristi trebalo biti ubijeni…Zašto bi ih držali i hranili u zatvorima, to je ono što narod kaže”, poručio je Erdogan./HMS/