Published On: Pon, ruj 25th, 2017

ERDOGAN: U Mijanmaru postoji budistički terorizam, kad Kurdima zatvorimo ventil, gotovo je

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako u Mijanmaru postoji ”budistički terorizam”.

Turski predsjednik je govorio na  Međunarodnom sastanku ombudsmana u Istanbulu. Erdogan je podsjetio kako nema sankcija Mijanmaru zbog nasilja koje se vrši nad muslimanima u Arakanu, već da su stigle samo osude.

”Treba uvesti sankcije kako bi se doveli u red. Tu se događa veoma jasan genocid. Jasno govorim, može im to smetati. Oni koji govore ‘islamski terorizam’ kažu li ‘kršćanski terorizam’, ‘jevrejski terorizam’, ‘budistički terorizam’? Ne govore. Budiste uvijek pokazuju kao izaslanike dobre volje. Trenutno u Mijanmaru u potpunosti postoji ‘budistički terorizam’”, izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik s osvrnuo i na zbivanja u regiji, kao i, kako je rekao, na neustavni referendum o neovisnosti od Iraka koji danas provodi Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka, kojeg podržava samo Izrael.

“Neka nitko ne očekuje od nas da zatvorimo oči pred mogućnošću da se duž naše 350 kilometara duge granice formira novo konfliktno područje. Naš stav s tim u vezi je jasan. Referendum koji se održava i nije u skladu s iračkim zakonima, odbacujemo i ništavnim smatramo bez da i gledamo njegov rezultat. Takvo što je nelegitimno”, rekao je Erdogan.

Erodagan je naglasio kako Turska poduzima i kako će poduzeti političke, ekonomske i trgovinske korake u vezi s ovim pitanjem. Poručio je kako postoje različite mjere.

”I njih ćemo sprovesti, a onda ćemo vidjeti na koji način i kojim kanalima će Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka izvoziti i prodavati naftu? Ventil je kod nas. Kada zatvorimo ventil, gotovo je“, poručio je Erdogan./AA/HMS/