Published On: Pet, svi. 11th, 2018

ERDOGAN STYLE: SDA kandidata za Predsjedništvo BiH birat će tajnim glasanjem, Sebija Izetbegović na listi

SDA će izgleda imati kandidata po uzoru na Erdogana i njegov stil vladavine. Da li je i Erdoganov predizborni skup u svrhu izbora Sebije Izetbegović za bošnjačkog člana Predsjedništva? Pitanje je samo koliko vrijedi Erdoganov glas i hoće li on osigurati Sebiji tron ili će Bošnjaci imati pravo glasa.

Iako je Zvizdić dobio većinsku podršku, danas su u SDA smislili kako da pobijedi Sebija i sve ostane u dinastiji Izetbegović.

Nije slučajno jučer Bakirova kćerka objavila selfie sa naslovom “Prez selfie superpowers”. Slika govori tisuću riječi.

Po pisanju portala zurnal.info kadrovska komisija SDA nije predložila Denisa Zvizdića za kandidata te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva. Komisija je zaključila, te predložila Predsjedništvu SDA da se na Konvenciji, zakazanoj za 26. svibnja, tajnim glasanjem, od četvero predloženih, izabere kandidat za člana Predsjedništva.

Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Safet Softić i Sebija Izetbegović trebali bi biti na listi koja će se naći pred delegatima na Konvenciji. Ovim je, faktički, frakcija SDA okupljena oko Denisa Zvizdića i njegovog rođaka Aljoše Čampare doživjela fijasko, jer su vjerovali da će Zvizdić aklamacijom biti predložen za kandidata.

Da je ovo bio jedini mogući ishod, vidjelo se na osnovu izjava predsjednika Izetbegovića.

“Zvizdić je dobio natpolovičnu podršku s terena, tako da me ne bi iznenadilo da kadrovska komisija SDA pojednostavi stvar i predloži njegovu kandidaturu aklamacijom, bez tajnog glasanja na Konvenciji”, kazao je Izetbegović prije desetak dana u intervjuju za vijesti.ba.

Nekoliko dana kasnije, javljajući se iz Berlina, Izetbegović više nije pominjao Kadrovsku komisiju već je samo kazao da će “na Konvenciji biti odlučeno da li će Denis Zvizdić biti direktno izabran za kandidata SDA za Predsjedništvo BiH ili će biti održano tajno glasanje gdje Zvizdić ima velike šanse”.

Aklamacija kojoj su se nadali Zvizdić i ostali, više se i ne pominje, a Kadrovska komisija, u kojoj sjedi generalni sekretar SDA Halid Genjac, kućni prijatelj obitelji Izetbegović Šefkija Okerić, Izetbegovićev zamjenik Adil Osmanović i vječni predsjednikov čovjek Šefik Džaferović donijela je odluku kojom predlaže tajno glasanje.

Nije, dakle, stav Kadrovske komisije stav članova te Komisije. Oni su samo proveli ono što je osmišljeno u kući Izetbegovića. Shvatili su to i pojedini članovi tzv. Zvizdićevog klana. Član Kadrovske komisije Asim Sarajlić pokušao je, na početku sjednice, predložiti zaključak da se prema Konvenciji uputi samo jedan kandidat. No, nakon što je shvatio da ostali članovi, svi redom bliski porodici Izetbegović, zagovaraju tajno glasanje na Konvenciji, Sarajlić je promijenio mišljenje. Tako je Zvizdiću i Čampari i zvanično propao As(im) iz rukava.

Stav Kadrovske komisije SDA dokaz da je Sebija Izetbegović trenutno najozbiljni predendent za kandidata za člana Predsjedništva BiH. Uzmu li se u obzir svi glasovi sa terena, te (ne)odlučnost kandidata Šefika Džaferovića i Safeta Softića – put za prvu damu je otvoren. Naime, ukoliko Sebija Izetbegović pokaže i javnu želju za kandidaturom, Safet Softić i Šefik Džaferović će vjerojatno odustati u njenu korist, što će joj biti sasvim dovoljno da dobije podršku više od 50 posto članova Konvencije.

Svjestan je toga i Denis Zvizdić koji je već ranije najavljivao odustajanje od kandidature. Zvizdić je iskazao nezadovoljstvo odlukom Predsjedništva SDA da se kandidat izabere tajnim glasanjem. Nezadovoljstvo mu je sigurno pojačano zbog “pojavljivanja novih kandidata”.

A taj novi kandidat je Sebija Izetbegović. Bude li ona željela kandidaturu – dobit će je, piše Avdo Avdić za zurna.info.

 

poskok.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer