Published On: Pon, lis 26th, 2020

Erdogan pozvao Turke na bojkot francuskih proizvoda: ‘Protiv muslimana se u Francuskoj vodi kampanja linča kakvoj su bili izloženi Židovi prije rata‘

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak Turke da bojkotiraju francuske proizvode dok traje spor s Parizom o postupanju s muslimanima Francuske i nakon brojnih prosvjeda i poziva na bojkot u nekoliko zemalja Bliskog istoka.

“Kao što u Francuskoj neki govore ‘ne kupujte turske proizvode’, ja svom narodu govorim ‘ne gledajte francuske proizvode, nemojte ih kupovati”, izjavio je Erdogan u govoru u Ankari.

“Protiv muslimana se vodi kampanja linča slična onoj protiv europskih Židova prije Drugog svjetskog rata”, dodao je i optužio neke europske čelnike za “fašizam i nacizam”.

Turski čelnik zamjera francuskom kolegi Emmanuelu Macronu što je jamčio da će Francuska i dalje stajati iza karikatura proroka Muhameda, a to obećanje je dao tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju kojem je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je te crteže pokazivao tijekom nastave.

Te izjave su izazvale val kritika u muslimanskom svijetu, političkih, vjerskih čelnika, zastupnika i građana na društvenim mrežama i potaknule su prosvjede i pozive na bojkot francuskih proizvoda.