Erdogan poslao plaćene ubojice da smaknu njegove protivnike?

Pojedini oporbenjaci u Turskoj tvrde da iz zapadnih tajnih službi dobivaju informacije kako se aktualni predsjednik Recep Tayyip Erodogan sprema na obračun s političkim oponentima i neistomišljenicima po nekadašnjim udbaškim metodama: kovanjem planova o likvidacijama svojih najistaknutijih kritičara u inozemstvu.

Akademici, novinari i pisci koji su tijekom vladavine Erdoganove konzervativne stranke AKP pobjegli u Europu, a posebno u Njemačku, mogli bi postati prvi ciljevi takvih atentata – izjavio je pred brojnim novinarima u Ankari parlamentarni zastupnik prokurdske Demokratske stranke naroda (HDP) Garo Paylan. On kaže da je iz više neovisnih i naknadno provjerenih izvora dobio naznake da plaćeni ubojice upravljani iz Turske krstare po Europi s unaprijed sastavljenim listama za odstrjel ljudi koji su nakon propaloga puča 2016. morali izbjeći iz zemlje kako bi sačuvali živu glavu.

Sastavljene liste

Ovaj političar, inače Armenac, kaže da su na tim listama navodno i neka poznata imena koja su u europskim zemljama već pod posebnom zaštitom kako bi izbjegli osvetu te turske montirane sudske procese. Ne radi se samo o političkim oponentima AKP-a, nego i o novinarima eksponiranima protiv Erdoganove politike, te manjincima poput Armenaca ili Alevita. Alaviti su, inače, druga najveća vjerska zajednica u Turskoj nakon većinskih sunita i čine oko 20 posto turske populacije. Informacijama o planovima Erdoganova režima o ciljanim smaknućima raspolažu i u Savezu alevitskih udruženja u Njemačkoj, gdje su o svemu obavijestili i nadležne službe.

Njemačka je policija za Deutche Welle potvrdila da su u tijeku istrage o planiranju navodnih atentata na turske uglednike u dijaspori, ali su prilično konspirativni o detaljima. Priznaju tek visok stupanj opasnosti za pojedince i s pažnjom provjeravaju sigurnosnu situaciju vezanu uz ovu priču. Nijemci su seriozno pristupili problemu, ne samo zbog opasnosti od prelijevanja turskih napetosti na njihov teren, nego i zbog čitavog niza ranije zabilježenih napada na alevitske bogomolje u Njemačkoj, koje turski ultranacionalisti nagrđuju kamenjem i uvredljivim grafitima.

Strah i panika

Sumnja se da su skupine zadužene za moguće atentate iz istih turskih emigrantskih krugova i organizacija poput “Osmanen Germania” koje, što javno, što tajno, financiraju AKP i Erdoganovi pristaše.

Neprestano zastrašivanje političkih protivnika spada u klasičan Erdoganov repertoar, pa nije isključeno ni da sam turski despot potiče glasine o atentatima na nepoćudnike kako bi posijao strah i paniku u oporbene mu redove koji su se koncentrirali u Europi. Glavni mehanizam pritiska na političke emigrante mu je, inače, sudstvo i policija, preko koje sve češće manipulira i Interpolovim tjeralicama tražeći svoje kritičare i neistomišljenike kao zadnje kriminalce. Turska se pod njegovom vlašću definitivno profilirala kao autoritarna država koja ima sve manje veze s demokracijom.

Slobodna Dalmacija