Published On: Uto, velj. 13th, 2018

Erdogan poručio da SAD prijete “jer još nisu osjetili osmansku šaku”

Američki državni tajnik Rex Tillerson je već dva puta posjetio Tursku tijekom svoje prve godine u uredu, ali njegovo treće putovanje će vjerojatno biti najvažnije.

Tillerson će u Tursku ići kako bi pojasnio Ankari koje su granice strpljenja Sjedinjenih Država i NATO saveza u odnosu na avanture Recepa Tayyipa Erdogana u Siriji i njegovo partnerstvo s Rusijom i Iranom. U Turskoj će se Tillerson fokusirati na vojne operacije Ankare u Afrinu i Manbiju, kao i na nedavne agresivne izjave turskih dužnosnika koji su prijetili američkoj vojsci u Siriji i obećali da će proširiti opseg svojih operacija protiv sirijskih Kurda.

Odnosi Turske i Sjedinjenih Država bili su napeti i tijekom mandata predsjednika Baracka Obame, a mnogi vjeruju da su se  pod upravom predsjednika Donalda Trumpa samo i se boje da bi se NATO saveznici NATO u Siriji mogli vojno sukobiti.

Tillersonova misija je smanjiti napetosti, ali tako da Ankari pokaže crvene linije Washingtona, očekujući da će turski čelnik pred prijetnjama promijeniti stav.

Kao i Obama prije, Trump podupire kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) zbog uspjeha u čišćenju teritorija koje je nekada držao ISIL, iako su te akcije pratile brojne kontroverze i vrlo upitno djelovanje Kurda na sjeveru Sirije nakon, nazovimo to tako, “oslobađanja tog područja”.

To je razljutilo turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana, jer je SDF je krovna organizacije u kojoj kurdski militanti i jedinice YPG snaga čine većinu, a Ankara ih smatra “terorističkom skupinom”.

Rex Tillerson

FOTO: Rex Tillerson

Erdogan redovito optužuje Washington da podupiranjem kurdskih boraca unutar Sirije potkopava sigurnost njegove zemlje, ali i zato što SAD odbijaju izručiti klerika Fethullaha Gülena zbog navodnog organiziranja neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine. Osim toga, Erdogan zamjera Washingtonu što nikada nije povukao odlučne poteze u svrgavanju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Usprkos zabrinutosti Sjedinjenih Država,  krajem siječnja je Erdogan pokrenuo vojnu kampanju “Maslinova grančica”, šaljući tursku vojsku u sjeverozapadni sirijski grad Afrin kako bi spriječio YPG snage da preuzmu kontrolu nad sjedištem trećeg “kurdskog kantona” u Siriji.

Sada prijeti da će svoje vojnike poslati istočno prema Manbiju, gdje Kurdi i američke trupe još uvijek “osiguravaju grad” od terorista “Islamske države”, čijih boraca odavno nema u širem području grada i ne mogu mu pristupiti ni s jedne strane.

“SAD ne žele da se to dogodi”, poruka je Washingtona, iako ne postoji mogućnost da se ISIL stvori u Manbiju, osim ako teroriste s teškom vojnom opremom velikim vojnim transportnim zrakoplovima ne prebace američke snage. No, Tillerson će svejedno ovu poruku ponovo prenijeti Erdoganu.

U petak je visoki dužnosnik State Departmenta izjavio novinarima kako  “SAD pozivaju Tursku da pokažesuzdržanost u njihovoj kampanji u Afrinu i da se suzdrže duž linije razgraničenja u sjevernoj Siriji”.

“Trebamo raditi s Turcima i otkriti najbolji način kako možemo raditi s njima kako bismo riješili njihovu legitimnu zabrinutost za sigurnost, istodobno minimizirajući civilne žrtve i iznad svega se usredotočiti na borbu protiv ISIL-a, koja nije gotova”, kazao je dužnosnik.

Neki vjeruju da je na ovom putu Tillersonu važnije slušati nego razgovarati.

Turska SAD

Viši strateški analitičar Nicholas Danforth izjavio je da je “oprezno optimističan”.

“I dalje mislim da će na obje strane biti zdravog razuma i kako će obje strane shvatiti da bi šteta koja bi nastala od sloma američko-turskog odnosa za NATO pakt bila katastrofalna i da će zbog toga izbjeći provokativne korake”, rekao je Nicholas Danforth.

“Ali opet, obje strane djeluju sa stavovima od kojih će teško odustati”, dodao je Danforth.

U međuvremenu je turski predsjednik danas govorio pred zastupnicima vladajuće Stranke pravde i razvitka.

Turski čelnik Recep Tayyip Erdoğan je pozvao je Sjedinjene Države da zaustave podupirati YPG snage sirijskih Kurda, što čine pod izgovorom borbe protiv terorista “Islamske države”.

“Oni koji prijete nikad u životu nisu isprobali osmansku šaku”

Erdogan  je istaknuo da su Sjedinjene Države do sada YPG snagama dale 550 milijuna dolara, a taj iznos može doseći i 3 milijarde.

“Imamo 911 kilometara granice sa Sirijom. Kakve veze SAD imaju sa sirijskom granicom? Kažu da se bore protiv ISIL-a. I koliko su boraca ISIL-a uništili? Oni koji su se borili protiv ISIL-a sada se bore protiv Turske. Nitko nema pravo koristiti ISIL kao izgovor. Vrijeme je da završimo ovaj teatar s ISIL-om. Vrijeme je da skinemo maske”, rekao je Erdogan u govoru pred zastupnicima vladajuće Stranke pravde i razvitka.

Na zvučne izjave o “teškom odgovoru” u slučaju mogućeg udara turskih snaga na američke i YPG snage, prije svega u Manbiju, Erdogan je odgovorio u svom stilu, ali koji sugerira da će Tillerson i američko izaslanstvo imati težak posao u Ankari.

“Oni koji to kažu nikad u životu nisu isprobali osmansku šaku”, rekao je Erdogan.

U međuvremenu su američki vojni savjetnici s YPG snagama dogovorili raspoređivanje na granici s Turskom. Naime, iračke šiitske snage su uspjele spasiti jedanaest sirijski kurdskih boraca koje je ISIL okružio na samoj granici Sirije s Irakom. YPG militante je spasila jedinica 13. brigade iračke Hashd Al-Shaabi armije, koja je provela uspješnu operaciju spašavanja na sirijsko-iračkoj granici, gdje su kurdski militanti pali u okruženje terorista “Islamske države”. Epizoda se dogodila usred bitke između kurdskih snaga i ISILa u području Al-Sousa u pokrajini Deir Ez-Zor, blizu granice Sirije s Irakom.

ISIL je iskoristio trenutak kada su YPG snage prije nekoliko tjedana napustile nekoliko sela na Eufratu zbog turskih prijetnji na sjeveru. U tim selima postoje samo borci Vojnog vijeća Deir Ez-Zora, koje se samo ne može nositi s ostacima kalifata koji još uvijek drže područje uz irački granicu. Međutim, pogranične YPG snage, male jedinice koje su ostale u tom u tom području, to ne smeta da napadaju i izazivaju sirijsku vojsku u Tabiyahu, piše logično.com

 

Afrin

FOTO – Područje u kojem djeluju američke snage Erdogan poziva da prekinu glumiti “borbu protiv terorizma”

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer