Published On: Pon, lis 29th, 2018

Erdogan otvara novu zračnu luku, koja je zamišljena da postane najveća na svijetu, i otkriva njezino ime

Erdogan će prerezati vrpcu nove zračne luke na svečanosti koja se predviđa za 14 sati a kojoj će prisustvovati i brojni strani čelnici.

Novi aerodrom koji će zamijeniti međunarodnu zračnu luku Ataturk, nedovoljnu za sadašnje potrebe, imat će u prvo vrijeme kapacitet od 90 milijuna putnika godišnje, čime će se svrstati, kako ocjenjuje svjetska organizacija za zračne luke ACI, među najvažnije svjetske aerodrome u smislu prihvata putnika.

Prošle godine najfrekventnija zračna luka na svijetu bila je ona u američkoj Atlanti sa 103,9 milijuna putnika godišnje, potom Peking s 95,7 milijuna, Dubai 88,2 milijuna, Tokio 85,4 milijuna i Los Angeles s 84,5 milijuna, objavi je ACI.

Predsjednik Erdogan pratio je pomno izgradnju zračne luke na europskoj obali Istanbula, blizu Crnog mora, obilježenu kašnjenjima i štrajkom radnika koji su zahtijevali poboljšanje uvjeta rada.

Projekt je odraz želje turskog predsjednika da od nekadašnje prijestolnice Osmanskog carstva napravi svjetsko raskrižje između tri kontinenta – Europe, Azije i Afrike.

Erdogan bi u ponedjeljak trebao objaviti i ime nove zračne luke. Brojni promatrači očekuju da je turski predsjednik, nostalgičan spram Osmanskog carstva, nazove po nekom sultanu.

Inauguracija u ponedjeljak poklapa se s 95. obljetnicom Turske Republike.

Izgradnja je kasnila te će nova zračna luka proraditi u punom smislu tek 29. prosinca. Do tog datuma dnevno će prometovati pet letova, a zračna luka Ataturk ostat će otvorena.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare