Published On: Pon, ruj 5th, 2016

Erdogan ostvario cilj: Odsječeni ISIS i Kurdi

Islamska država izgubila je svoj posljednji teritorij kod sirijsko-turske granice. Sirijski pobunjenici uz potporu turskih oklopnih snaga i zračnih napada napredujući iz Džarablusa spojile su se s onima koje su napredovale prema istoku kroz pogranična sela iz grada Al Raija.
Time je Islamska država ostala bez posljednje veze s vanjskim svijetom, nakon što su je kurdske snage uz potporu SAD-a najvećim dijelom protjerale s granice u 21-mjesečnim borbama.
Turska je prije deset dana pokrenula prvu kopnenu ofenzivu u Siriji, poslavši stotine savezničkih pobunjenika te vlastite tenkove. Pobunjenici koje podržava također su se nekoliko dana borili s kurdskim snagama prije nego su početkom tjedna prekinuli s vatrom.

Ne dajte im kompaktan teritorij
Turski predsjednik Erdoğan zatražio je potporu ne samo SAD-a već i ostalih članica NATO-a u borbi protiv ISIL-a, ali i kurdskih skupina PKK, YPG i PYD u Siriji i Iraku. Kazao je kako neće dopustiti da se na južnoj granici Turske uspostavi teroristički koridor ili kompaktni kurdski teritorij.

Danas su oklopna vozila turske vojske ušla u područje Kobanija, sjeverozapadno od Alepa, u sklopu nove faze kopnene vojne operacije “Štit Eufrata”. Službeno, turski tenkovi ušli su u Siriju kako bi podržali sirijske pobunjenike u borbi protiv Islamske države, ali i spriječili kurdske snage da formiraju kompaktni teritorij pod svojom kontrolom duž cijele tursko-sirijske granice.
Snage Slobodne sirijske vojske, koje se bore i protiv Zaštitnih jedinica kurdskog naroda (YPG) koje podržava SAD, navode kako je cilj nove faze vojne operacije čišćenje područja od Azaza do Jariblusa, i to ne samo terorista ISIL-a već i od kurdskih boraca.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x