Published On: Ned, srp 17th, 2016

ERDOGAN OKUPLJENOJ MASI: Turci, Bošnjaci i Armenci su jedna nacija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se javnosti. Tisuće ljudi su se okupile u istanbulskoj četvrti Kisikli u znak podrške izabranoj vladi i predsjedniku Turske.

U prvoj svojoj izjavi istakao je kako će tumor unutar vojnih snaga biti vrlo brzo odstranjen. Također pozvao je predsjednika SAD Baracka Obamu da izruči Fetullaha Gulena Turskoj.

– Obraćam se Americi, izručite nam već jednom osobu iz Pennsylvanije – rekao je.

Turski predsjednik poručio je okupljenim građanima da moraju nastaviti zajedništvo i okupljanja, a da institucije moraju nastaviti s radom.

– Ne smijemo im dozvoliti da nas prevare. Strane sile žele da okrenu ovu naciju protiv njenih Oružanih snaga. Ne smije se manipulirati narodom. Ove Oružane snage su naše Oružane snage. Sudstvo i policija, iskreni i časni dio naše vojske i ostatak institucija naše države, držeći se za ruke, rame uz rame, gledaju zajedno ka budućnosti – kazao je Erdogan.

– Jedinstvena nacija – to znači da su Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 milijuna nas, jedna nacija. Drugo, jedinstvena zastava boje krvi naših šehida, koja označava našu neovisnost. Ono što čini zastavu zastavom je krv… Jedna država 780.000 kvadratnih kilometara nje, ujedinjena, jedna država. Svi zajedno, braćo i sestre, činimo Tursku – poručio je Erdogan.

Dodao je da neće “predati državu nekolicini terorista” te da će se, kako prenosi “Avaz” boriti protiv strukture “paralelne države”.

– U tijeku je akcija ukidanja paralelne države. Gdje god da su, ući ćemo u njihove pećine i to ćemo nastaviti. Ovaj incident je omogućio da saznamo tko je ko i hvala Bogu za to. Pobijedit ćemo ih. Zajedno ćemo stajati uspravno i uspjet ćemo. Zahvalan sam svima. Zajedno koračamo ovim putem – završio je svoj govor Erdogan.

Tijekom današnjeg dana veliki broj osoba povezanih s pokušajem državnog udara je uhićen. Među njima je i član Ustavnog suda Turske Alparslan Altan.

Kako izvještava CNN Turk uhićeni su i glavni zapovjednici Druge i Treće armije Turske Erdal Ozturk i Adem Huduti u sklopu istrage o neuspjelom vojnom udaru. General Huduti je najviše rangirani časnik koji je do sada uhićen nakon pokušaja vojnog udara.

Druga armija stacionirana je u Malatyi i zadužena je za obranu granica Turske sa Sirijom, Irakom i Iranom.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će proces izručenja osam pripadnika oružanih snaga odanih organizaciji FETO, a koji su pobjegli helikopterom u Grčku, biti ubrzan.

– Ako Bog da, izdajnike ćemo vratiti u Tursku i predati ih pravosudnim instituacijama – kazao je Cavusoglu u izjavi novinarima nakon izvanredne sjednice turskog parlamenta.

U akciji u 4. zračnoj bazi Akinci protiv pripadnika oružanih snaga odanih organizaciji FETO, oslobođen je glavni zapovjednik žandarmerije Galip Mendi, koji se nakon toga vratio na funkciju.

Prema informacijama turskih policijskih sužnosnika, okončana je akcija u 4. zračnoj bazi./HMS/