Published On: Uto, ruj 18th, 2018

Erdogan najavio povećanje broja turskih vojnika na okupiranom dijelu Cipra

Republika Cipar, članica Europske unije, vlada južnim dijelom otoka, a sjever otoka je pod upravom samoproglašene republike Sjeverni Cipar, koju je okupirala turska vojska.

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja pojačati svoju vojnu nazočnost u sjevernom dijelu podijeljenog otoka Cipra, prenijeli su danas mediji.

“Nećemo smanjiti broj naših vojnika tamo, nego ćemo ga povećati”, izjavio je Erdogan novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao iz Azerbajdžana.

Cipar, koji ima milijun stanovnika, podijeljen je od kada je turska vojska 1974. zaposjela sjeverni dio otoka odgovarajući na državni udar kojim se pokušalo zemlju pripojiti Grčkoj što je izazvalo veliku zabrinutost turske ciparske manjine.

Republika Cipar, članica Europske unije, vlada južnim dijelom otoka, a sjever otoka je pod upravom samoproglašene republike Sjeverni Cipar, koju je okupirala turska vojska, prenosi Hina.

 

“Ne planiramo izgraditi pomorsku bazu na sjeveru Cipra”

Tamo je stacionirano oko 35.000 turskih vojnika i njihova nazočnost je jedan od glavnih kamena spoticanja u pregovorima o ujedinjenju otoka. Posljednji krug pregovora u srpnju 2017. nije bio uspješan.

Erdogan je rekao da njegova zemlja ne planira izgraditi pomorsku bazu u Sjevernom Cipru, suprotno medijskim napisima.

“Nemamo potrebu tamo izgraditi bazu”, rekao je i naglasio da se njegova zemlje nalazi “nekoliko minuta” od ciparsko-turske obale. Dodao je da bi takva turska baza u Sjevernom Cipru imala prije svega psihološku dimenziju.

 

Napetosti usmjerene na pronalazak plina

Napetosti između Turske s jedne strane i Cipra i Grčke s druge su se posljednjih mjeseci usmjerile na ispitivanja nalazišta plina u ciparskim vodama.

Ankara zahtijeva obustavu svih istraživanja dok ne bude pronađeno rješenje o podjeli Cipra.

U veljači je turska mornarica spriječila dolazak broda koji je unajmila talijanska kompanija Eni za ispitivanja nalazišta prirodnog plina. Europska unija je osudila “ilegalne akcije” Turske u moru kod Cipra nakon blokade tog broda.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare