Published On: Pon, kol 5th, 2019

Erdogan najavio čišćenje Kurda sa sjevera Sirije

 

Erdogan je najavio kako će turska vojska pokrenuti vojnu operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije i da je Ankara već izvijestila Moskvu i Washington o vojnom planu čišćenja teritorija s kojeg se ugrožava Turska.

Turska će provesti vojnu operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije i već je obavijestila Rusiju i Sjedinjene Države, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju (4. kolovoza) u Bursi, na sjeveroistoku Turske.

“Ući ćemo u zonu istočno od Eufrata, kao što smo ušli u Afrin, Jarabulus i Al-Bab. Obavijestili smo Rusiju i Sjedinjene Države. Ne možemo šutjeti o napadima na našu zemlju“, rekao je Erdogan na ceremoniji u Bursi povodom otvaranja bolnice Bursa i otvaranju autoceste Izmir-Istanbul.

Ova operacija se već odgađa od 2018. godine. Turski šef države prethodno je naglasio da je Ankara spremna pokrenuti operaciju istočno od Eufrata protiv sirijskih kurdskih snaga, ako ih Sjedinjene Države ne uklone s tog teritorija. Potom je otkrio da je najavio početak ove vojne operacije odmah nakon telefonskog razgovora s Donaldom Trumpom 14. prosinca, nakon čega je američki predsjednik odlučio povući američke trupe iz Sirije.