Published On: Pon, stu 3rd, 2014

Erdogan: Moramo se brinuti o svemu što se događa u Bosni

“Kada vidite majku u Srebrenici koja je izgubila sve članove obitelji kako traži mezarja svojih najmilijih, onda vidite kolika je naša odgovornost i to pitanje ljubavi i brige. Ne možemo reći ‘nije me briga za Bosnu, Egipat, Siriju ili Irak’. Moramo se brinuti o svemu što se tamo događa. To je zadaća nove Turske. Ne smijemo to zanemariti”, kazao je turski predsjednik Erdogan.

Predsjednik Erdogan je nazočio svečanosti povodom završetka niza projekata u općini Esenler u Istanbulu, a prilikom obraćanja nazočnima je istaknuo da će Turska nastaviti s investicijama i poboljšavanjem životnog standarda ljudi u cijeloj zemlji.

Naglasivši da Turska nastavlja na putu razvoja i da je Istanbul srce i lokomotiva tog procesa, Erdogan je kazao da se u Istanbulu mogu osjetiti i boli i patnje naroda u krizama zahvaćenoj Siriji, Egiptu, Palestini i drugim mjestima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da turske sigurnosne i obavještajne službe rade svoj posao i poručio da će zasigurno pred lice pravde izvesti zločince koji su pod izgovorima prosvjeda za Kobani počinili svirepe zločine u Diyarbakiru, Batmanu i Hakkariju, javlja Anadolu Agency (AA).

Osvrnuvši se na događanja u susjednoj Siriji, Erdogan je kazao da je neophodno promisliti zašto je pitanje Kobanea postalo tako bitno, a pitanja Homsa, Deir uz Zora i Hame nisu ni spominjana.

Podsjetivši na američko slanje oružja u Kobane i činjenicu da je većina istog završila u rukama terorista ISIS-a, Erdogan je kazao da Turska ne čini takve graške i da ima sposobnu vlast čija “pamet nije pod hipotekom” i koja pažljivo promišlja i djeluje.

“Turska je stoljećima bila utočište ugnjetavanih i protjeranih izbjeglica. I danas je tako. Vidite da i danas djelujemo kao velika država”, kazao je Erdogan i dodao da u Kobaneu trenutno ratuje oko 2.000 ljudi, a da je Turska primila oko 200.000 izbjeglica iz tog grada.

Podsjetivši da su oni koji su prosvjede uz uzvike “Pomozite Kobaniju!” palili gradove u Turskoj, Erdogan je kazao da je Turska omogućila Oslobodilačkoj vojsci Sirije i kurdskim Peshmergama iz Iraka da pređu i bore se u Kobaneu.

“Da je njihova stvarna briga Kobane, oni bi mogli uvidjeti da je Turska tu i da pomaže, ali oni ne misle tako. Oni preko Kobanea rješavaju neka druga pitanja. Zar nisu palili i Istanbul oni koji su se bunili zbog presađivanja dva stabla? I tada su rekli da stabla nisu bila problem. Ni sada nije problem Kobane. Neka izvinu, ali Turska više nikada neće biti dio te igre i neće pasti u zamku”, zaključio je Erdogan.

Anadolija