Published On: Pet, srp 1st, 2022

ERDOGAN: Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda njegove zemlje.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara danas u Madridu nakon završetka Summita NATO-a, a tom prilikom je kazao da je NATO još jednom dao podršku Ukrajini, javlja Andolija.

”Naš (NATO) savez daje punu podršku Ukrajini. Ali, to moramo pokazati vizijom mira i nastojati da se humanitarna drama zaustavi što prije”, rekao je Erdogan, te dodao:

”Važno je da se pokaže odlučnost NATO-a u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Međutim, ova odlučnost ne bi trebala ostati samo na papiru”, dodao je.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je kazao da ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turkiye u pogledu terorizma.

”Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio hiljade djece, nemamo strpljenja za zamajavanje. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Turkiye“, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako će pomno pratiti implementaciju točaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

”Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turkiye”, kazao je Erdogan.

”Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće”, dodao je Erdogan.

Na pitanje novinara o kupovini aviona F-16 od SAD-a, temi o kojoj je danas bilo riječi, Erdogan je odgovorio:

”Iskreni napori Bidena po ovom pitanju imat će ozbiljnu podršku. Poslat ću što prije izaslanstvo u Ameriku”, naveo je.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

To je zavrtanje ruku u kriznoj situaciji. Historija pamti ovakve supcine kao supcine.