Američki ministar obrane James Mattis je stigao u posjet Turskoj. Osim razgovora s turskim kolegom Nurettinom Dzhaniklijem, čelnik Pentagona ima u planu i razgovore s turskim predsjednikom Erdoganom . Turski mediji su izvijestili kako je glavna tema razgovora ”kurdsko pitanje” i podrška Sjedinjenih Američkih Država kurdskim YPG snagama u Siriji. Razgovarat će se i o […]

" />
Published On: Sri, kol 23rd, 2017

Erdogan: ”Kurdskoj državi na sjeveru Sirije je odgovor nova vojna kampanja”

Američki ministar obrane James Mattis je stigao u posjet Turskoj. Osim razgovora s turskim kolegom Nurettinom Dzhaniklijem, čelnik Pentagona ima u planu i razgovore s turskim predsjednikom Erdoganom .

Turski mediji su izvijestili kako je glavna tema razgovora ”kurdsko pitanje” i podrška Sjedinjenih Američkih Država kurdskim YPG snagama u Siriji. Razgovarat će se i o planovima vlasti iračkog Kurdistana da  25. rujna održe referendum o neovisnosti, piše logično.com

Ankara je zabrinuta zbog opskrbe američkim oružjem kurdskih milicija Siriji, koje turske vlasti smatraju  ”terorističkom organizacijom”.

Turski mediji su također izvijestili kako se u narednim danima očekuje posjet Ankari načelnika Glavnog stožera ruske vojske, generala Valerija Gerasimova. Strane namjeravaju raspravljati o vojnim aspektima stvaranja zona za de-eskalaciju sukoba u sjevernoj Siriji.

Prethodno je predsjednik Erdogan rekao da je Ankara spremna poduzeti sve mjere kako bi spriječila nastanak ”kurdske pseudo-države” u Siriji i izlazak Kurda koridorom na Mediteran.

Turski čelnik u tu svrhu ne isključuje  mogućnost turskih vojnih operacija protiv kurdske enklave Afrin u sjevernom dijelu sirijske pokrajine Aleppo.

”Kako bi spriječila nastanak kurdske države na sjeveru Sirije, Turska je spremna na bilo koju akciju”, izjavio je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan.

Ovu je izjavu Erdogan novinarima dao u zrakoplovu po povratku iz Jordana.

Turska neće dopustiti da u sjevernoj Siriji teroristi formiraju koridor prema Sredozemnom moru. Mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere da to spriječimo”, naglasio je.

Ankara ranije je najavila planove za pokretanje operacije kodnog imena ”Mač Eufrata” protiv kurdskih snaga u regiji Afrin u sjevernoj Siriji.

Prije puta za Ankaru, čelnik Pentagona James Mattis je posjetio irački Kurdistan, gdje se u Erbilu sastao s čelnikom autonomne regije iračkog Kurdistana, Massoudom Barzanijem.

Mattis je pozvao Barzanija da odgodi referendum o neovisnosti regije, koji je zakazana za 25. rujna, jer Sjedinjene Američke Države smatraju da će referendum dovesti do veće političke nestabilnosti u Iraku.

Predstojeći susret između Erdogana i Matissa je posebno zanimljiv jer se još ne zna hoće li turski predsjednik na njemu tražiti da Washington donese konačnu odluku o pomoći kurdskim snagama u Siriji, ili će pričekati i ovaj ultimatum postaviti nakon potpunog oslobođenja Raqqe od prisutnosti terorista ”Islamske države”?