Published On: Čet, stu 7th, 2019

Erdogan: Kurdske snage se nisu povukle iz sjeveroistočne Sirije

Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, koje je Ankara nazvala teroristima, nisu povukle svoje borce iz sjeveroistočne Sirije, izjavio je turski predsjednik  Recep Tayyip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari u četvrtak.

“S jedne strane, vodili smo razgovore sa Sjedinjenim Državama, što je rezultiralo da se teroristima omogući 120 sati da napuste teritoriju, ali oni to nisu učinili. Prema našem sporazumu sa Rusijom, dobili su 150 sati, ali teroristi ni tada nisu napustili ove teritorije”, rekao je turski lider.

Prema Erdoganu, teroristi su nastavili napade na militante koje podržava Turska iz takozvane Slobodne sirijske vojske. U četvrtak ujutro, 11 pripadnika Slobodne sirijske vojske ubijeno je u ofenzivi, rekao je predsjednik.

9. listopada Turska je pokrenula vojnu invaziju na sjever Sirije, nazvavši je operacijom Mirno proljeće, operaciju su izvele oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska podržana od Ankare.

Erdoganova vojna kampanja započela je zračnim udarima na položaje prethodno podržanih kurdskih jedinica koje su podržale SAD. Erdoganova vlada tvrdi da je njen cilj da očisti pogranično područje od onoga što naziva “teroristima” i uspostavi 30 km dugačku tampon zonu na sjeveru Sirije, gdje bi preselili preko 3 miliona sirijskih izbjeglica koji trenutno žive u Turskoj. Upad Ankare u Siriju pokrenuo je nemir u regionu i širom svijeta. Sirijska novinska agencija SANA označila je operaciju kao akt agresije, dok je međunarodna zajednica osudila Erdoganovu vojnu operaciju.

17. listopada, SAD su postigle sporazum s Turskom da zaustave operaciju Mirno proljeće. Turska je pristala na 120-satno primirje kako bi kurdske jedinice koje čine koaliciju Sirijskih demokratskih snaga (SDF) mogle da napuste područja pogranične sigurnosne zone koju Ankara pokušava da stvori. Prekid vatre je trajao do 22. listopada.

22. listopada, ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik  Recep Tayyip Erdogan potpisali su memorandum o zajedničkim akcijama na sjeveroistoku Sirije. Prema dokumentu, od 23.listopada u podne ruska vojna policija i sirijska pogranična straža počele su da prate povlačenje kurdskih vojnih formacija na dubinu od 30 km od granice. Što se tiče rezultata sporazuma, Ankara je izjavila da je suspendirala svoje velike vojne operacije u tom području. Međutim, Turska zadržava kontrolu nad teritorijama na kojima planira preseliti sirijske izbjeglice u budućnosti.

29. listopada, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da su kurdske snage završile svoje povlačenje iz spornog područja na sjeveroistoku Sirije u skladu sa sporazumom iz Sočija. 1.studenoga, ruska i turska vojska izvele su svoju prvu zajedničku patrolnu misiju na istoku Eufrata.