Published On: Sri, lis 9th, 2019

Erdogan je pokrenuo ofenzivu na Kurde. Turska vojska je ušla u Siriju, traju napadi

Turske trupe ušle su u Siriju, javlja CNN, što će vrlo vjerojatno dovesti do sukoba sa kurdskim snagama koje kontroliraju sjever te zemlje. Početak turske ofenzive na sjeveroistoku Sirije objavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan. „Turske oružane snage zajedno s Sirijskom nacionalnom armijom počele su operacije protiv PKK / YPG-a i terorističkih organizacija Daesha u sjevernoj Siriji. Naš cilj je uništiti koridor terora koji pokušavaju uspostaviti na našoj južnoj granici i donijeti mir u regiju”, napisao je Erdogan na Twitteru.

“#OperacijaPeace Spring neutralizirat će terorističku prijetnju protiv Turske i dovesti do uspostavljanja sigurne zone, olakšavajući povratak sirijskih izbjeglica njihovim domovima. Sačuvat ćemo integritet sirijskog teritorija i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, dodao je turski predsjednik.

POČELO JE ZRAČNIM NAPADIMA

Ankara je jučer navela da je završila pripreme za tu operaciju, dok je turski ministar obrane Hulusi Akar danas rekao da su “raspoređivanja i pripreme još uvijek u tijeku”. Konvoj više desetaka vozila je stigao u utorak navečer u turski grad Akcakale, na granici sa Sirijom. Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde. Predviđajući napad, poluautonomne kurdske vlasti Sirije su u srijedu pozvale na “opću mobilizaciju tijekom tri dana”.

Ofenziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor u srijedu, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije. Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i “civilna područja”, što je izazvalo “ogromnu paniku među ljudima”.

ERDOGAN SE ČUO S PUTINOM

Turska ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu. “Tijekom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju”, kaže izvor iz turskog predsjedništva.

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da “dobro promisli” prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja. “Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize”, prema priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

KURDI SMATRAJU DA SU IZDANI

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem “zabili nož u leđa”. Erdogan je i ranije govorio da bi u “sigurnosnu zonu” omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje “sigurnosne zone” poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje. Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu tisuća džihadista skupine Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage, piše Telegram.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare