Published On: Sri, lis 18th, 2017

ERDOGAN BLOKIRAO KURDE: Zračni prostor je zatvoren, iz Erbila se više nikuda neće moći letjeti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako je zračni prostor Turske prema sjeveru Iraka zatvoren, te da se iz Erbila ( glavnog grada iračkih Kurda) više neće biti moguće nigdje letjeti.

Erdogan je u Ankari govorio na prijamu za predstavnike lokalne uprave iz svih dijelova Turske, a tom prilikom se osvrnuo na aktualna Zbivanja. Na samom početku Erdogan je govorio o borbi protiv terorističke organizacije FETO.

“Izdajnici koji i pored svog pokazanog zvjerstva i zlobe nisu uspjeli u svojoj namjeri, sada su izvedeni pred lice pravde i polažu račun. Svi osuđenici u procesima dobivaju odgovarajuće kazne. Za onima koji su pobjegli u inozemstvo ćemo tragati sve dok ne budu kažnjeni na odgovarajući način. Bilo da se nalazili unutar ili izvan zemlje, svi koji su izdali Tursku i turski narod neće biti mirni do kraja života”, poručio je Erdogan.

Naveo je kako mnogi danas Turskoj postavljaju pitanje: “Što vi radite u Siriji, što vi radite u Iraku? Na Balkanu, na Kavkazu, u Srednjoj Aziji, sjevernoj Africi?”, na što je odgovorio:

“Naš odgovor onima koji nastupaju nepromišljeno i ne znaju povjest je sljedeći, sva područja istočno i sjeverno od Ankare su jedan, a sva područja zapadno i južno od Ankare su drugi dio našeg srca.”

Govoreći o situaciji na sjevernom Iraku, odnosno nelegitimnom referendumu u Kurdskoj regiji na sjeeveru Iraka, Erdogan je naglasio kako je njegova zemlja ranije uvijek podržavala ovu regiju.

“Turska koja je jučer pružala svaku podršku Upravi na sjeveru Iraka, zašto danas zatvara granične prelaze i zračni prostor? Odgovor na ovo pitanje najprije treba dati Regionalna uprava na sjeveru Iraka. Jer problem do ove točke nismo doveli mi, nego oni”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako hrana, lijekovi, odjeća, ništa više sa sjevera neće ulaziti u ovu regiju.

“Zračni prostor je zatvoren. Iz Erbila se više neće nikuda letjeti, jer najvećim dijelom graniči s našim zračnim prostorom. Mi ćemo sve neophodno, poput hrane, lijekova i ostalog slati središnjoj vladi, a oni će kasnije slati ka sjeveru Iraka. Naravno da će naša osjetljivost na humanitarnom planu i dalje biti nastavljena, no ono što želimo jeste da narod uoči kakav im je teret donijela lokalna uprava na sjeveru Iraka”, poručio je Erdogan./AA/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x