Published On: Fri, Apr 19th, 2019

EPISKOP SERGIJE: Komšić je prvi Hrvat među Bošnjacima

Zna Drvar čiji je, znaju Drvarčani tko su, i zbog toga su riječi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića samo još jedan pucanj u prazno, a Srbima još jedna opomena da ne smiju zaboraviti svoje korijene jer će im, u suprotnom, oni kao što je Komšić pisati udžbenike iz kojih će učiti povijest, poručuje Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, prenosi Srna.

Povodom Komšićeve izjave da Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će biti, episkop Sergije navodi da svi kojima je Drvar u srcu neće ostati nijemi na riječi novog Benjamina Kalaja koji želi da im prekroji ime i prezime, pretke i prošlost.

“`Kada bi ljudi govorili samo ono što znaju, svijet bi zašutio groznom tišinom`. Ovu veliku misao, velikog češkog mislioca, Željko Komšić, prvi Hrvat među Bošnjacima, zasigurno nikada nije čuo, jer da jest, nikada ne bi rekao da Drvar nije srpski grad. Šutio bi ovaj bošnjački Hrvat na privremenom radu u Predsjedništvu BiH i nikada ništa ne bi progovorio. Ali, ne. Skupivši hrabrost koju nema, usudio se gospodin Komšić da kvalificira, tuđe poklanja, a zavičaj nam skrnavi”, ističe vladika Sergije.

Episkop Sergije poručio je Komšiću da pogleda rezultate bilo kojeg popisa, od turskih deftera do dana današnjeg i prosvijetli tamu vlastitog neznanja, da ne bi i dalje širio laž sažetu u njegovoj bezumnoj tvrdnji da Drvar nije srpski grad, prenosi Eparhija bihaćko-petrovačka.

“Da je gospodin Komšić htio i sam se uvjeriti čiji je Drvar došao bi ovdje, među nas, a mi bismo mu, kao dobri domaćini, pokazali svako selo, svaki grob, crkve, crkvišta i manastirišta. Ako bi tada našao nešto što nije srpsko, dali bismo mu za pravo da kaže to što je rekao”, ističe vladika Sergije.

Vladika dodaje da je Komšiću, ipak, udobnije da o Drvaru sudi i presuđuje iz sarajevske vizure, ne mareći za istinu, koja ga, očigledno, uopće ne zanima.

“Ako je Drvar bosanski, kao što olako reče gospodin Komšić, zašto su nam oteli jedanaest srpskih sela, pripojivši ih Bihaću, sa kojim ta sela, kako tada, tako ni danas, nemaju nikakve veze? Svima je jasno da je to učinjeno samo zbog toga da općine sa srpskom većinom ne bi imale teritorijalni dodir s općinama u Lici, gdje je i danas srpska većina, bez obzira na cijeli ciklus zločina koji se neprestano ponavljaju”, navodi vladika Sergije.

Vladika pita i zašto, ako je Drvar bosanski, u njemu onda ne žive Bošnjaci, Bosanci, Bošnjani i njima slični?

“Ne shvaćajući okrutnost politike velikih sela, naši su preci, u selu Trubaru, u vrijeme Bosansko-herecegovačkog ustanka, proglasili, ni manje ni više, nego ujedinjenje sa Srbijom! Okolnosti su slične, ali je želja ovog naroda ostala ista. Zna to i uvaženi gospodin Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH izabran voljom Bošnjaka, ali nesiguran u vlastiti identitet tu istu nesigurnost pokušava projektirati u identitet našeg srpskog Drvara”, naglasio je vladika Sergije.

On ističe da grobovi srpskih predaka, razasuti kao biseri širom drvarske kotline, obvezuju na istinu, na ponos, ali i na to “da sebi i drugima svjedočimo što smo i tko smo”.

“Ipak, nema razloga za strah, jer je vrijeme Benjamina Kalaja odavno prošlo, a mi smo, prošavši kroz petodesetljetni mrak komunizma, a potom krvavi rat, napokon došli k sebi, da budemo ono što jesmo: Srbi u srpskom gradu Drvaru!”, naglašava vladika Sergije.

Prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru 16. travnja veleposlanik Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da će Drvar u perspektivi biti srpski grad kao što je uvijek i bio, a na ovu izjavu je reagirao Željko Komšić tvrdeći da “Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti”