Published On: Uto, tra 23rd, 2013

Episkop Grigorije savjetuje vjernicima da ne osuđuju nikoga

SARAJEVO – Predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH gospodin Grigorije upitan za slučaj vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende kazao je ranije danas novinarima u Sarajevu da će “vjerovatno crkveni sud raditi svoj posao”.
“Samo, kao što znate, u crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo. Sve ide sporije i nije tako jednostavno. Vjernicima savjetujem da ne osuđuju nikoga, da vidimo šta je tu istina. Kad se pokaže što je istina, onda treba opet, to je ta paradoksalnost naše vjere, da ne mrzimo čovjeka nego da se molimo za njega. Stvar je u tome da ne dozvolimo, bilo kome, da povređuje druge ljude “, kazao je episkop zahumsko-hercegovački gospodin Grigorije.
I vrhbosanski nadbiskus kardinal Vinko Puljić je mišljenja da sud treba raditi svoj posao i da se nitko ne može osuditi prije sudskog procesa.
“Razumljivo da nam je stalo do morala, ali ne možemo nikoga osuditi prije sudskog procesa. Molimo sud da radi svoj posao, a mi ćemo podržati proces pomirenja i praštanja”, kazao je Puljić, koji je član MRV u BiH.
Agencije su javile je da je Sinod Srpske pravoslavne crkve danas razriješio dužnosti vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu, koji je poslj