Published On: Sri, srp 10th, 2019

EPILOG DRAMATIČNOGA DANA Specijalna policija uklonila radnike Aluminija s prometnice, kompanija ide u propast

Pripadnici postrojbe specijalne policije Hercegovačko-neretvanske županije deblokirali su nakon pet sati središnju magistralnu prometnicu M-17 nedaleko Mostara koju su držali zatvorenom radnici posrnule kompanije Aluminija prosvjedujući zbog izgledne propasti te tvrtke.

Radnici su oko 15.00 sati blokirali najvažniju prometnicu u BiH zbog čega su se stvorile goleme kolone vozila duge više kilometara. Veliki broj građana prosvjedovao je zbog blokade.

Kako su potvrdili iz MUP-a HNŽ-a oko 19.45 sati uporabom sile je deblokirana magistralna prometnica kod tunela Salakovca kod Mostara. Nekoliko radnika Aluminija se protivilo akciji policije, pa su uklonjeni ali pri tome nije bilo povrijeđenih osoba.

Ranije tijekom dana radnici Aluminija su zapriječili prometnicu M-17 južno od Mostara. Ovoj posrnuloj kompaniji točno u ponoć na srijedu isključit će se napajanja električnom energijom što vodi potpunoj propasti.

Radnici za takvu situaciju krive Vladu Federacije BiH koja nije zajamčila opskrbu električnom energijom po nižoj cijeni.

Točno u ponoć Aluminij ostaje bez napajanja električnom energijom, a to znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

Ćović je danas komentirajući stanje u Aluminiju za BHT rekao kako su “sve opcije iscrpljene”. (Opširnije u video prilogu ispod, Čovićeva iizjava ppočinje od 3. minute)

Radnicima su se pak danas obratili i predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputivši im riječi podrške. No, ni Herceg ni Bešlić ne mogu realno pomoći kompaniji.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, a oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

U posljednjih nekoliko dana propali su pregovori o mogućoj privatizaciji i noćas u ponoć bit će isključen s elektroenergetske mreže što potencijalno može imati nesagledive posljedice, prenosi Dnevnik.ba