Published On: Pet, stu 5th, 2021

Epidemiološko stanje u Sloveniji sve gore. Danas sastanak vlade, moguć je lockdown

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, zbog čega će vlada Janeza Janše tijekom dana na posebnoj sjednici odlučivati o potrebnim mjerama, no mediji navode da je vlada podijeljena oko toga treba li uvesti strogo zatvaranje ili pribjeći blažim restriktivnim mjerama.

S 9961 testiranjem potvrđena je 3771 infekcija, uz udio pozitivnih testova 37.9 posto, objavio je u petak nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je nešto manje novih slučajeva u odnosu na prethodni dan, kada je  zabilježeno rekordnih  4511 slučajeva, no svi drugi podaci govore da se rast četvrtog vala epidemije nastavlja.

Prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu za zadnji tjedan iznosi 2683, 14-dnevna incidencija 1604, umrlo je još devet pacijenata, a broj cijepljenih stagnira i iznosi 53.2 posto ukupne populacije.

Epidemiolozi traže lockdown

Stanje u bolnicama, po tvrdnjama epidemiologa, ukazuje na to da vlada treba odmah “povući ručnu kočnicu” u obliku lockdowna i ponovnog proglašenja epidemije jer će u suprotnome doći do “kolapsa zdravstvenog sustava”, navode u petak slovenski mediji.

U bolnicama je trenutno 735 oboljelih, od čega 169 na intenzivnim odjelima. U bolnice je u zadnja 24 sata primljen 131 novi pacijent, a 57 ih je otpušteno kućama, po novim podacima ministarstva zdravstva.

Slovenska vlada popodne će odlučivati o novim mjerama zbog teškog epidemiološkog stanja u državi, no u vladi postoje podjele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji.

Osnovna dilema je navodno treba li donijeti odluku o strogom zatvaranju za sve aktivnosti, kakva je bila na snazi u proljeće, ili pribjeći blažim restrikcijama poput skraćivanja radnog vremena za uslužne djelatnosti, radu od kuće za javni sektor, dodatnom ograničenju za okupljanja.

Po tvrdnjama epidemiologa, zatvaranje i ponovno proglašenje epidemije jedino je rješenje jer se situacija ubrzano pogoršava, a do kraja idućeg tjedna na intenzivnim odjelima bolnica bit će oko 200 teško oboljelih, što bi izazvalo kolaps zdravstvenog sustava, a oboljele bi trebalo prebacivati u inozemstvo, prenose jutros slovenski mediji.

S time se, kako navode, slaže i ministar zdravstva Janez Poklukar, koji je navodno zaprijetio ostavkom u slučaju da se s odlučnim mjerama bude oklijevalo. Lockdownu se pak protive ministri koji zastupaju interese gospodarstva, tvrdeći da bi to izazvalo velike štete te da bi, u slučaju da se zatvaranje ponovi, to značilo i ponovno osiguravanje sredstava za subvencije onima koji ne budu mogli raditi.

Ministarstvo zdravstva po neslužbenim je informacijama već stupilo u kontakt s kolegama u Italiji, Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj u vezi mogućeg slanja prekobrojnih bolesnika s intenzivnih odjela u te države, ali je međunarodnu pomoć u tom smislu moguće zatražiti samo ako se opet proglasi epidemija.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
22 dana prije

Da nam Haso s svojim burecima ne bankrotira?

Čuj to?
Čuj to?
21 dana prije

Fašizam i totalitarizam nam se pravi ispred očiju. Ako se netko pitao kako nastaje, evo. Bit ce sve gore. Sve više prava ce nam oduzimati radi ” virusa”. Djeca ce nas pitati šta smo radili dok se ZLO događalo. Ništa. Mirno smo gledali.