Published On: Ned, lis 22nd, 2017

ENVER KAZAZ: Turska je nad Bošnjacima počinila elitocid

Na FTV, u emisiji Pošteno tema je bila posljednja izjava Bakira Izetbegovića s kojom je zgrozio veliki dio BH javnosti. Govoreći o turkofiliji kao štetnoj po društvene procese u BIH Kazaz je imao upečatljiv i jako oštar nastup. Između ostalog, optuživši tursku politiku za licemjerstvo, Kazaz je kazao i kako je Turska nad Bošnjacima uradila elitocid, nakon bune Gradaščevića, te da je jedini otomanski prostor nakon kojeg nije ostala nacionalna država “bošnjački prostor”.

Obračun s turkofilijom prema Kazazu je najvažnije pitanje bošnjačkog političkog i društvenog prostora. To pitanje je proizvedeno u neobrazovanom krugu SDA , krugu koji ne zna puno o politikama društvenog identiteta,  i ono služi u svrhu novog identitet nekakve neobeogovske fantazme  i arhaizacije Bošnjaka, vraćanja u predmoderno doba. Turkofilija tu dolazi kao idealan instrument da se ne formira kritički prostor u Bošnjaka, na osnovu racionalizma, prosvjetiteljstva, modernizma. Turkofilija je ciljano proizvedena, smatra Kazaz, od strane jednog dijela intelektualne elite, i lako se da nabrojati cijeli niz gesti koji su je slijepo slijedile.

Sve to vrijeme. Bošnjaci zaboravljaju da je ključna kategorija međunarodnih odnosa interes. Bošnjaci su zaboravili da istodobno trebaju biti i u Washingtonu i u Briselu i u Turskoj. U SAD-u nas nema. U EU nas nema. Prisutni smo samo u Istanbulu, zaključuje Kazaz.

On je negirao stav Salmira Kaplana da Bošnjaci i Turci dijele zajedničku historiju i tradiciju: Ne – Turska je ovdje bila imperija, kazao je Kazaz. Bošnjaci su nastali na projektu deosmanizacije i samoosviješćenja dakle  kao negacija osmanizma i svega osmanskog, pa prema tome nema govora o zajedničkom povijesnom sentimentu, zaključuje Kazaz. I kada dijelimo tu historiju, ona je zajednička samo u kontekstu narativa kada govorimo koliko je Turska tu bila imperija, ali ne i brat, a onda počinje raskol i razlaz u toj istoriji koja da se razumijemo prema Bošnjacima nije bila naklonjena. Kazaz je tada ponovio da je otomanska vlast nad Bošnjacima počinila elitocid.

Zukorlić je bio još oštriji. On je kazao kako je emocionalizam kojim se ucjenjuje Bošnjake prema Turcima štetan. Ako si brat, onda si partner, bratstvo ne znači da mi njima povlađujemo a oni nama ništa. Spomenuo je kako je Turska u Srbiji otvorila 460 pogona od toga niti jedan u Sandžaku.  Naveo je cijeli niz negativnih primjera turkofilije, pa čak kako se i dove u nekim dijelovima uče na turskom, iako prema Kuranu dove se uče ili na arapskom ili na domicilnom jeziku, dok tu nema domicilnih Turaka zbog kojih bi se dove učile na turskom. Kazao je kako u Turskoj ima oko 7 milijuna potomaka Bošnjaka no nezamislivo je da se tamo dova uči na bosanskom.

Tijekom emisije kazao je i da u cijeloj Turskoj ne postoji niti jedan kiosk na bosanskom.

Govoreći o povezivanju Sarajeva i Beograda vidna je bila Zukorlićeva zainteresiranost za prometno povezivanje Sandžaka s Bosnom. Kazao je kako milijuni Albanaca, ne žele ići preko Srbije u Europu, te da idu preko mora u Italiju i onda na sjever. dok bi se povezivanjem Sandžaka i Bosne milijuni njih okrenuli preko Bosne.

Kaplan je u emisiji uglavnom smetao. I činio se neozbiljan. Srećom nikog nije udario. Zašto ga FTV poziva u emisije nije jasno. Kazaz  je u jednom trenutku Kaplanu kazao: “Vi u SDA razvijate podanički mentalitet Bošnjaka prema Turcima tu u BIH”. U tom smislu, ako je Kaplan pozvan zbog toga onda ok.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare