Published On: Sri, sij 16th, 2013

ENSAD K. NA FTV: Nemam vam stvarno namjeru odgovoriti o milijunskim prevarama

Evo kako je Ensad odgovorio na propitivanje o milionskom kriminalu na gradnji autoputa: “Izbor izvođača za dionicu Vlakovo – Lepenica je obavljen u skladu sa normom od banke, dakle bez prigovora na provedenu tendersku proceduru od EIB, u skladu s tim odabran je najpovoljniji ponuđač za ovu dionicu.”
Ko će vraćati kredit pa Ensad odbija da odgovori?
U svakoj normalnoj zemlji direktor koji dadne ovakvu odjebnicu javnosti i naposlije, javnom servisu FTV, bio bi u roku od pet minuta smijenjen od onog ko ga je imenovao. No, ne i Ensad Karić, isturena faca koja štiti milionski kriminal na gradnji autoceste i mahinacije na tenderima, izboru izvođača, podizvođača i prihvatanju čak 17 miliona skupljim ponudama.
Ensad Karić se ponaša kao da je lično podigao kredit – hoće li to EBRD oprostiti kredit ili će ga vraćati Ensad, Nikišić, Lagumdžija iz svojih džepova ili Federacija BiH od novca građana. A još nam planiraju natovariti skoro miljardu i 200 miliona novih zaduženja kako bi se enormno “oparili” pod krinkom “ekonomske lokomotive” kako Nikšić kaže, a u stvari Express kriminala na dionicama Vlakovo – Lepenica i novim koje su planirali.
Dio koji je sablaznio javnost iz priloga FTV je onaj u kojem je Karić rekao da je odabran najpovoljniji ponuđač (17 miliona skuplji op.a.) i da je sve u skladu sa normama banke. Ne želi više reći ništa o kriminalu i mahinacijama milionskih razmjera.
Neće Ensad Karić ni da kaže u čijem je džepu završila razlika od 7 miliona – jer umjesto 172, plaćeno je bez argumenata – 179 miliona turskoj kompaniji. I kome je otišlo u džep 17 miliona koliko je bila jeftinija ponuda talijanske kompanije od izabrane turske?
Komšić je pozvao tužitelje da ispitaju mega kriminal Ensada Karića i Nikšića / SDP-a. Ensad Karić nije to učinio niti mu naravno pada na pamet. To sve govori. No šta čeka tužiteljstvo, pogotovu nakon ovakvih izjava direktora Autocesta?! Ili pak svjesno štiti kleptomane iz SDP-a koji od kordirora VC prave koridor za svoje račune u švicarskim bankama!? Ili planiraju uspon u karijeri na kriminilaziranim prepranim milionima od turske Cengiz kompanije …
Ensad Karićdirektor JP Autoceste: Izbor izvođača za dionicu Vlakovo – Lepenica je obavljen u skladu sa normom od banke, dakle bez prigovora na provedenu tendersku proceduru od EIB, u skladu s tim odabran je najpovoljniji ponuđač za ovu dionicu.
FTV: Pa možete li nam reći zašto je za izgradnju dionice Vlakovo – Lepenica potpisan ugovor sa turskom kompanijom Čengiz, koja je dala 17 miliona skuplju ponudu?
Ensad Karić: Upravo sam vam odgovorio na to pitanje.
Skuplja Čengizova ponuda i nije toliko sporna koliko je sporna činjenica da je 10. Jula prošle godine turski Čengiz dao ponudu od 172 miliona eura. 5 mjeseci kasnije Autoceste potpisuju s ovom firmom ugovor na iznos od 179 miliona dakle od ponude do ugovora cijena je porasla za 7 miliona eura po kojem osnovu izgleda da nije jasno ni samom direktoru Kariću.
Zašto je potpisan ugovor na 179 miliona?
Ensad Karić: Odgovorio sam vam na sva ta pitanja, nemam stvarno namjeru, rekao sam vam jednu rečenicu ćete dobiti, odgovorio sam vam na to.
Pročitajte više – cijeli prilog FTV-a o ovoj temi emitovan 14.1.2012. u 19.30.
Turska firma Čengiz Inšat, iako je bilo povoljnijih ponuda, dobila je posao gradnje poddionice Vlakovo – Lepenica na autoputu na koridoru Vc. Ponuda je za 34 miliona maraka skuplja od ponude najpovoljnijeg ponuđača, a od ponude do ugovora cijena posla porasla je za vrtoglavih 14 biliona maraka.
Nermin Nikšić: S pravom mislimo da ovo jeste šansa, prilika, da će ovo biti lokomotiva ekonomskog zamaha FBiH i BiH.
Riječ je o posebnoj izgradnji 10,2 km poddionice Vlakovo – Lepenica na koridoru Vc koji je na osnovu ponude od 172 miliona eura dobila turksa firma Čengiz. Najnižu ponudu je na tenderu dao italijanski konzorcij. Italijani su ponudili da ovu dionicu sagrade za 154 miliona eura. Ta je prvorangirana ponuda bila za gotovo 17,5 miliona jeftinija od ponude Turaka. Italijani su s toga uložili žalbu te najavili pokretanje sudskog spora protiv Autocesta Federacije ako ponuda ne bude prihvaćena.
Ensad Karić, direktor JP Autoceste: “Izbor izvođača za dionicu Vlakovo – Lepenica je obavljen u skladu sa normom od banke, dakle bez prigovora na provedenu tendersku proceduru od EIB, u skladu s tim odabran je najpovoljniji ponuđač za ovu dionicu.”
FTV: Pa možete li nam reći zašto je za izgradnju dionice Vlakovo – Lepenica potpisan ugovor sa turskom kompanijom Čengiz, koja je dala 17 miliona skuplju ponudu?
Ensad Karić: Upravo sam vam odgovorio na to pitanje.
Skuplja Čengizova ponuda i nije toliko sporna koliko je sporna činjenica da je 10. Jula prošle godine turski Čengiz dao ponudu od 172 miliona eura. 5 mjeseci kasnije Autoceste potpisuju s ovom firmom ugovor na iznos od 179 miliona dakle od ponude do ugovora cijena je porasla za 7 miliona eura po kojem osnovu izgleda da nije jasno ni samom direktoru Kariću.
Zašto je potpisan ugovor na 179 miliona?
Ensad Karić: Odgovorio sam vam na sva ta pitanja, nemam stvarno namjeru, rekao sam vam jednu rečenicu ćete dobiti, odgovorio sam vam na to.
Odgovor na pitanje zašto su Autoceste preko noći morale izdvojiti 7 miliona eura više za istu dionicu autoputa trebalo bi potražiti u podizvođačima.
– Na izgradnji ove dionice će biti angažovani: Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Hering d.d. Široki Brijeg, Daling Tuzla, Eroalsod Sarajevo, A3 Široki Brijeg, Butmir Sarajevo i HP Investing Mostar.
Evo i pojašnjenja podizvođač Butmir d.o.o u vlasništvu je Huseina Sei Hasibovića čovjeka koji zajedno sa liderom SDP – a Zlatkom Lagumdžijom i državnim ministrom prometa i komunikacija Damirom Hadžićem bio obuhvaćen istragom u aferi Reket. Proizvođač Euroasfalt prošle godine bio je finansijer izborne kampanje SDA a vlasnik je dovođen u vezu sa članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Kompanija A3 iz Širokog Brijega godinama finansira HDZ BiH.
MOinfo.ba