Published On: Thu, Apr 18th, 2013

Engleski investitori ulagat će u Bosnu i Hercegovinu

U Londonu će sutra biti održan Investicijski forum BiH – Velika Britanija na kome se očekuje više od dvije stotine sudionika.
Investicijski forum organizira Ministarstvo vanjskih poslova BiH u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Velike Britanije. Forum je osmišljen kao platforma za umrežavanje i razgovore da bi se potencijalni investitori iz Velike Britanije upoznali o potencijalima BiH u oblastima turizma, poljoprivrede, energije i razvoja infrastrukture.
Jedan od partnera Investicijskog foruma je Sberbank i predviđeno je da se, među ostalima, sudionicima obrati predsjednik Uprave Sberbank Europe Mark Arnold koji će pozvati investitore da ulažu u Bosni i Hercegovini.
”Izdvojit će neke od prednosti BiH kao što je obrazovana radna snaga, te fokusirati njene prednosti kada je riječ o potencijalima za ulaganje u turizam, energiju, poljoprivredu i infrastrukturu”, izjavio je Vedran Peršić, vođa marketinga i komunikacija Sberbank BH.
Po njegovim riječima, Sberbank, koja je prisutna u BiH nakon akvizicije Volksbank International, posvećena je razvoju BiH i partneri su ove investicijske konferencije da bi pomogli naporima bh. vlasti da se privuku prijeko potrebne investicije u BiH.
”Forum će okupiti više od 200 sudionika, među kojima neke od najeminetnijih ljudi iz privatnog i javnog života BiH, predstavnike ministarstava, Centralne banke BiH, Agencije za promociju stranih investicija, Elektroprivrede BiH i još nekih gospodarskih subjekata”, kazao je Peršić.
”Iz pozicije Sberbanke također želimo da pošaljemo jaku poruku da BiH jeste mjesto gdje se može ulagati”, istaknuo je Peršić.