Published On: Tue, Dec 24th, 2013

Energoinvest dobio posao u Albaniji vrijedan blizu 29 milijuna eura

Ugovor vrijedan blizu 29 milijuna eura između Energoinvesta dd Sarajevo i Elektroprenosa Albanije (OST) potpisan je tijekom ovog vikenda u Prizrenu. Riječ je o ugovoru koji se odnosi na izgradnju dalekovoda na liniji Tirana – Morina, naponske jačine 400 kV.

Uz izaslanstva potpisnika , koje su predvodili direktor Energoinvesta Enes Čengić i direktor OST Albanije Engjell Zeqo , ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i Fadil Ismajli , ministar ekonomskog razvoja Kosova , Damjan Gjiknuri , ministar energije i industrije Albanije , Naim Bejtullahu , direktor Elektroprenosa Kosova , te predstavnici Njemačke razvojne banke ( KfW ) , koja i financira ovaj projekt .

Izrada na dalekovodnoj mreži Tirana – Morina umnogome će ojačati elektroenergetsku mrežu Albanije , Kosova , kao i čitave regije . Zanimljivo je da je za mjesto potpisa izabran Prizren , zbog svoje historijske uloge , kako bi se podsjetilo na borbu balkanskih naroda protiv politike imperijalnih sila za vlastitu nacionalnu državu . Regionalno uvezivanje na ovom projektu govori da se na prostoru jugoistočne Europe itekako može raditi zajedno , te za potrebe privreda ovih zemalja izvlačiti najbolje od regionalnih tvrtki , gdje je Energoinvest svoje mjesto i ugled gradio desetljećima , saopćeno je iz ovog poduzeća .

” Mi u regiji moramo biti aktivniji . Samo ukoliko na taj način budemo promatrali sada novu šansu i nametnutu okolnost , moći ćemo izvući iz toga određenu korist i za naše ekonomije i građane . Regionalnu suradnju , dobivene projekte i pružene mogućnosti , naročito sada kada je Hrvatska ušla u EU , a od ranije je tu Slovenija, nismo iskoristili . Prilika za regionalnu suradnju je mnogo i samo je na nama hoćemo li ih iskoristiti uključujući povlačenje posebnih IPA sredstava , što također nismo iskoristili na pravi način . Regionalni gospodarski razvoj je neizostavan primjer integracija i napretka , te nam ovi ugovori u Albaniji i na Kosovu potvrđuju da itekako možemo uspješno raditi najzahtjevnije projekte u interesu naših privreda i zemlja ” , izjavio je Čengić .

Istaknuta je važnost da i politika prati gospodarstvo i da se , shodno tome , definiraju regionalne razvojne politike , koje bi nudile riješenje omogućujući svim zemljama regije da ostvare svoj ​​potencijal i iskoriste mogućnosti za održivi razvoj i blagostanje svojih građana . Zemlje jugoistočne Europe i Balkana su manje i srednje zemlje koje se mogu učinkovito razvijati uključivanjem u regionalne ekonomske integracije .

Energoinvest će ovaj projekt raditi po sistemu ” ključ u ruke ” ( turn – key project ) , što znači da ova tvrtka izvodi projektiranje , nabavu opreme , isporuku , izvođenje radova , ispitivanje i puštanje pod napon . Rok za izvršenje ovog posla je 24 mjeseca .

Ovo nije prvi projekt koji naša tvrtka realizira u Albaniji . Naime , u siječnju ove godine smo za istog naručitelja posla ugovorili izgradnju dalekovoda 110 kV i rekonstrukcija pet trafostanica ( South Albanija / Lot 2 ) , u vrijednosti oko 30 milijuna eura , što znači da samo u Albaniji Energoinvest radi na ugovorenim poslovima vrijednim gotovo 60 milijuna eura . Dobivanjem poslova poput ovog u Albaniji , Energoinvest pokazuje da ima potencijal i šansu da se razvija u modernu tvrtku , bez obzira na žestoku konkurenciju na svjetskom tržištu , saopćeno je iz Energoinvesta .
( Klix.ba )