Published On: Sri, sij. 24th, 2018

EMINA ARAPOVIĆ, DALMATINKA BOSANSKIH KORIJENA: U meni je više kancone nego sevdalinke

Nikada nisam nikome dala na nas i na moje ime i prezime. Dok sam bila mlađa bilo je baš onako ubojitih rasprava, ali čovjek se navikne živjeti sa tim.

Emina Arapović je mlada, lijepa i zgodna splićanka, sa bosanskim korijenima. Pjevačica koja i glasom, stasom i izgledom privlači pažnju gdje god da se pojavi.

Volim svoje ime

 Otkrila je da je rođena u Kaštel Starom, nekih desetak kilometara od Splita, a da je odrasla u gradu pod Marjanom. A, o svojim korijenima koji vuku iz BiH na početku razgovora za Express je ispričala:

Moj rahmetli djed Jusuf je iz Bosanskog Broda. Moje ime Emina je neobično za jednu Dalamtinku, ali sam neobično sretna i zahvalna djedu Jusufu što mi je dao ime Emina. Ja zaista volim svoje ime.

Dalmatinka sa imenom Emina, da li je bilo neobičnih komentara, pogleda..?

Jeste naravno, kako da ne. A, kada bi progovorila odmah su shvatili da sam rođena Dalmatinka. Imam kao i oni isti dalmatinski dijalekt i onda se sasvim pogube. Ništa im nije jasno. Ja sam već treća generacija Arapovića koja je rođena u Dalmaciji. U biti mene to nikada nije smetalao i jako sam ponosna na svoje korijenje i djeda Jusufa kojeg sam iznimno obožavala i voljela. Bio mi je najdraži čovjek u obitelji. Nikada nisam nikome dala na nas i na moje ime i prezime. Dok sam bila mlađa bilo je baš onako ubojitih rasprava, ali čovjek se navikne živjeti sa tim.

Djeluješ krhko, ali si jedna jaka osoba, ličnost?

Mnogi mi to kažu, ali ja se ne bi nikada usudila za sebe reći da sam jaka i snažna. Možda sam ponekad malo prežestoka, temperamentna,ali u suštini jako fina. Nije lako kada se probudi dalmatinski i bosanski inat i temperament.

Zašto uvijek iz Splita dolaze, zgodne, lijepe i talentovane pjevačice. Severini, Jeleni Rozga, Lidiji Bačić, sada se pridružuješ i ti ?

Bez obzira što je to podneblje zaista lijepo i onako morski svježe, mi žene iz Dalmacije moramo uvijek nekako da se dokazujemo malo jače. Zbog toga ima jako mnogo jakih i uspješnih žena sa našeg područja. Primjer može biti i neko moje odrastanje,ali to te može samo učiniti jačim.

Obožavam Halida

 

Da li dalmatinska pjevačica sa korijenima iz BiH zna da pjeva sevdalinku?

Dobro, ali i teško pitanje. Nekoliko puta sam pjevala, ali nisam ekspert za to. Sevdalinku treba znati pjevati, dočarati, prezentirati. U meni ima te više dalmatinske kancone nego sevdalinke. Ali je neosporno da je volim mnogo slušati. Bila sam na koncertu Amire Medunjanin, to je bilo nešto fantastično. A na njen koncert sam otišla onog dana kada sam ostavila mog tadašnjeg dečka i ja sam svaku njenu pjesmu, cijeli njen koncert preplakala. Dakle, uz glas Amire Medunjanin i sevdalinke koje je pjevala oprostila sam se od te duge veze i tog dečka. Sa jedne strane je bilo divno biti na tom koncertu, a sa druge duša mi se raspadala. Tu večer sam se oprala u sevdahu i sve mi je nekako ljepše bilo.

Čije pjesme voliš da pjevaš?

Halida Bešlića obožavam. Na nastupima često pjevam njegove pjesme i on je jedinstven na kompletnoj regionalnoj estradi.

Ne znam praviti pitu

Da li kao Dalmatinka sa bosanskim korijenima znaš da praviš pitu?

Nažalost, kažem nažalost, zaista ne znam. Ponekad sam asistirala, ali ne ide mi od ruke. I to je umjetnost što se kulinarstva tiče, baš kao i sevdalinka u muzici. Ja sada živim u Zagrebu, hranim se onako brzinski, a za pitu treba umijeće i znanje. Ali, to mi prave mama, tetke i one koji to zaista znaju. Ja barem jednom godišnje dođem u Sarajevo na pitu zeljanicu, burek i ćevape.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer