Published On: Pon, ožu 4th, 2013

EMIL: Nadam se da Budimir neće izbrisati Džihanovića

Potpredsjednici Federacije BiH Svetozar Vlajki (SDP) i Mirsad Kebo(HSP) u ponedjeljak će se ponovo sastati s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom(SDA) i još jednom će razmotriti prijedlog za imenovanje trojice sudaca Ustavnog suda FBiH.
Federalni Vlajki je rekao kako očekuje da Budimir u ponedjeljak ponudi svoju konačnu odluku na suglasnost o imenovanju i nada se da će to biti imena koju su dva potpredsjednika već potpisala, a to su Dragica Dragičević, Mladen Srdić i Šahbaz Džihanović.
– U javnosti su se pojavile nepotvrđene informacije da će Budimir predložiti zamjenu nekog od potencijalnih kandidata u odnosu na imena koja su poznata javnosti posljednjih petnaestak dana. Ne mogu vjerovati da može doći do novog prijedloga jer nema nikakvog razloga za izmjene – izjavio je Pudarić.
– Žifko Bubimir je prije odlaska u Južnu Koreju po mobitele, rekao da je suglasan sa kandidatima koje su predložila dva potpredsjednika, nakon što izvrši neke provjere za kandidata Šahbaza Džihanovića. Osobno mi nije jasno zašto su potrebne dodatne provjere za ovog kandidata, jer sve provjere su izvršene prilikom izbora Džihanovića za sudca Suda BiH. Takvu provjeru izvršilo je i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH u postupku po natječaju za suca Ustavnog suda FBiH. Zbog toga mislim kako nema nikakvih razloga da se ne da suglasnost Džihanoviću – rekao je Pudarić.
Ako se to ipak dogodi, smatra Vlajki, onda je to isključivo zbog odlaganja izbora nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu i bespotrebnom otezanju imenovanja. To je, rekao je, kupovina vremena i dezavuiranje potpredsjednika Kebe i cijelog ovog procesa.
– Kebo je jasno rekao u dopisu Budimiru kako očekuje da predsjednik FBiH poštuje njegov stav i da će imati povjerenja u njegov izbor. Ako to Budimir ne ispoštuje, za što je i sam dao načelnu suglasnost, onda će pasti i posljednja institucija u Federaciji gdje još postoji dijalog. Takav dijalog više ne postoji u Federalnoj vladi, već jasno suprostavljeni stavovi po mnogim pitanjima. U Parlamentu FBiH jasno su razgraničena dva politička bloka.
Predsjednik i dva potpredsjednika Federacije do sada su uspjeli održati razinu dijaloga i razumijevanja čak i kada se nismo slagali oko nekih pitanja. Smatram da bi brisanjem kandidata Džihanovića sa popisa za sudca Ustavnog suda dovelo do potpune blokade svih institucija. To govori kako bi nekome bilo u interesu da zaustavi život u Federaciji, a također bi značilo da je i predsjedniku FBiH stao na stranu onih koji bi blokirali život u Federaciji – pojasnio je Pudarić. Navodi da bi i političkom početniku bi bilo jasno kako se samo kupuje vrijeme i kako se troši na to da ništa ne bi funkcioniralo te se namjerno stvara privid krize.
– Svjedoci smo koliko je za bilo kakvu odluku potrošeno mnogo vremena, jer SDA, HSP i NS Radom za boljitak združeno odugovlače i onemogućavaju tijelima ili organima da donesu potrebne odluke. To je smišljena opstrukcija spomenutih političkih stranaka koje više nisu dio parlamentarne većine, a hoće ostati na vlasti mimo svih demokratskih pravila. Je li se tome priključio i predsjednik Federacije BiH, to ćemo vidjeti sutra – zaključio je Pudarić.
(Dnevnik.ba I Fena)