Published On: Sri, lip 13th, 2012

Elvira Abdić-Jelenović : Ne vidim razlog zašto ne bi došlo do rekonstrukcije vlasti u F BiH

Vijest kako Europska komisija ozbiljno razmišlja otkazivanje sastanka u Bruxellesu na najvišoj razini s liderima u BiH, planiran za 27. lipnja, jer se u ovom trenutku “ne zna tko je vlast, a tko oporba“, malo je koga uznemirila. Što više, mnogima više ni u BiH nije jasno tko je vlast, a tko oporba. Upravo na tom tragu, Elvira Abdić – Jelenović, izaslanica u Domu naroda Federacije BiH za naš list govorila je o trenutačnim političkim prilikama u BiH, te iznosi stajalište Demokratske narodne zajednice BiH (DNZ) kao oporbene političke stranke vezano za rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH.

Kako komentirate trenutačnu političku situaciju u BiH?

Komentiram je prije svega kao prilično zbunjujuću. Ne vidim zbog čega smo sve ovo trebali prolaziti osim ako se ne traži “događaj“ koji će bar trenutačno zasjeniti ekonomsku situaciju u BiH koja je više nego katastrofalna. Kao da nekomu treba igrokaz da zabavi narod, kako bi se zaboravilo na ključne probleme.

Po vašem mišljenju, tko je kriv za ovakvo stanje?

Stanje u kojem se danas nalazi BiH je posljedica dugogodišnjeg rada ili bolje rečeno nerada i pogrešne politike koja je svih ovih godina, od završetka rata do danas, vođena na ovim prostorima.

Naravno, nisu svi jednako imali mogućnost utjecati na promjene ali im to nije dalo za pravo da čine ustupke svojim političkim partnerima i na taj način im omoguće da nas dovedu na dno. Ovo danas je nevjerojatno, mislim da je dno dna.

Hoće li po vama doći do rekonstrukcije vlasti na razini države i Federacije BiH?

Ako se formira nova parlamentarna većina onda je logično da se ide i na rekonstrukciju vlasti. Ne vidim zašto do toga ne bi došlo, osim ako se opet ne dogovore određeni ustupci, što kad je politička scena u BiH u pitanju, nije isključeno.

Podupirete li ulazak dva HDZ-a u federalnu vlast?

DNZ je oporbena stranka koja ne predstavlja odlučujući čimbenik niti u imenovanju, niti razrješenju federalne vlasti. S toga, možemo govoriti u ovom slučaju samo sa stajališta pravičnosti u pogledu zastupljenosti interesa hrvatskog naroda.

Kakav je stav DNZ-a o tom pitanju i hoće li oni glasovati za odlazak SDA iz vlasti?

DNZ nije niti glasovao za ulazak SDA u vlast i pretpostavljam da će zauzeti stav da kod izjašnjavanja izaslanici DNZ-a budu suzdržani kao što je to bilo i na Skupštini Unsko-sanske županije kada su smijenjeni svi ministri iz SDA.

Vecernji.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare