Published On: Čet, kol 2nd, 2018

Elvedin Nezirović sa novom knjigom pokušava rasvijetliti mostarsku zbilju

Jedan od vodećih pisaca sadašnjice u Hercegovini, ‘Bošnjak s greškom’ i direktor Muzičkog centra Pavarotti Elvedin Nezirović, predstavio je svoju zbirku tekstova, eseja i kolumni koji tematiziraju Mostar, njegovu bližu i dalju prošlost, kulturu, te aktualnu društveno-političku situaciju. U izdanju Centra za kritičko mišljenje i portala tačno.net u MC Pavarotti, u četvrtak je održana promocija nove knjige Elvedina Nezirovića, ‘ Deblokada grada’.

Uz autora, o knjizi su govorili prof. dr. Ivan Šarčević, prof. dr. Nerzuk Ćurak, književnici Asmir Kujović i  Nedžad Maksumić, dok je za muzički ugođaj bio zadužen Elvedin Delić – Dela.

Autor kaže da je knjiga nastala iz potrebe da se javno progovori o ‘nekim stvarima’ . Nezirović smatra da gradu nedostaje neovisna kritička mišljenja  te smatra da ova knjiga pokušava rasvijetiti mostarsku zbillju.

„Tekstove, eseje i kolumne u knjizi „Deblokada grada“ generirala je jedna sasvim ljudska potreba da se javno progovori o temama o kojima se u Mostaru već godinama šuti.

U nedostatku ozbiljne nezavisne javne kritike, pogotovo one autoreferencijalne, u gradu su stvorena dva međusobno suprotstavljena etno-nacionalna narativa čije se osnovne teze u javnom medijskom prostoru nikada ili pak vrlo rijetko dovode u sumnju. Ova knjiga, na jedan kritički način pokušava rasvijetliti mostarsku zbilju izvan ustaljenih političkih klišea o „bezgrešnim nama“ i „grešnim njima“, te propitivati razloge za propadanje grada – pogotovo njegovog istočnog dijela – za njegovu provincijalizaciju, getoizaciju i urušavanje u potpunu suprotnost od onoga što je Mostar nekada bio i što bi, da je sreće, trebao biti i danas“,  kazao je Nezirović za Bljesak.info.

Elvedin Nezirović dospio je u žižu javnosti nakon što je izbačen iz kreativnog tima zaduženog za izradu aplikacije Grada Mostara za europsku kulturnu prijestolnicu 2024. godine. nakon intervencije mostarskog SDA.

„Izbačen sam iz tog tima na zahtjev mostarskog vrha SDA, a zbog toga, kako mi je saopšteno u Odjelu društvenih djelatnosti Grada Mostara, jer pišem svašta protiv njih. Šta bi se uopće moglo reći na to? Kako to prihvatiti, kako razumjeti? Da ste taj motiv, recimo, pronašli u nekom romanu, rekli biste da je autor krajnje banalan i nemaštovit. No, život je u Mostaru često takav, banalniji i od najlošije literature“, kazao je tada u intervju za portal Klix.ba.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x