Published On: Fri, Aug 7th, 2015

ELEKTROPRIVREDA HZHB Prvo procedura, pa onda imenovanje Marinka Gilje

Od Skupštine u ovom tjednu, ipak, prema tvrdnjama upućenih, neće biti ništa s obzirom na to da su svi aktualni članovi uprave Elektroprivrede HZHB na godišnjem odmoru do ponedjeljka.
Sjednicu Skupštine JP Elektroprivreda HZHB najavili su mediji s obzirom na to da je istekao rok od mjesec nakon upisa Vlade FBiH kao 90-postotnog vlasnika ovog poduzeća u Registar vrijednosnih papira Federacije BiH.
Na spomenutoj sjednici trebao je, prema istim izvorima, biti imenovan novi privremeni Nadzorni odbor, koji bi potom birao novog generalnog direktora i članove uprave poduzeća.
Od Skupštine u ovom tjednu, ipak, prema tvrdnjama upućenih, neće biti ništa s obzirom na to da su svi aktualni članovi uprave Elektroprivrede HZHB na godišnjem odmoru do ponedjeljka, piše Oslobođenje.
– Kod nas nema kolektivnog godišnjeg odmora, međutim, članovi uprave tijekom ljeta izaberu tjedan u kojemu svi iskoriste pet dana godišnjeg odmora. To je upravo tekući tjedan, rekao je jedan od zaposlenika JP Elektroprivreda HZHB, dodavši da od sjednice uskoro ipak neće biti ništa jer potrebna procedura, prema njegovim saznanjima, nije provedena.
– Za sazivanje sjednice Skupštine poduzeća potreban je 21 dan prije na stranici poduzeća i u jednom od medija objaviti datum i mjesto njenog održavanja. Koliko sam upoznat, to nije učinjeno, dodao je sugovornik lista.
Na odluku Skupštine poduzeća, održanu početkom prošlog srpnja, aktualni generalni direktor Nikola Krešić i izvršni direktor Mato Pavković uložili su tužbu Općinskom sudu u Sarajevu. Sud je potom donio naredbu o zabrani provođenja odluka Skupštine, pozvavši se na zakonske propise koji predviđaju da dioničar pravo odlučivanja stiče tek mjesec nakon upisa u Registar vrijednosnih papira.
Vlada Federacije BiH u Registar vrijednosnih papira FBiH, umjesto federalnog Ministarstva energetike, industrije i rudarstva upisana je drugog srpnja, a sjednica Skupštine održana je samo pet dana kasnije. Zbog izmjene Uredbe, kojom je upravljanje javnim poduzećima izuzeto iz nadležnosti ministarstava i preneseno na Vladu FBiH, DF je istupio iz vladajuće koalicije, čime je nastupila kriza vlasti u Federaciji. Posljednjeg dana prošlog mjeseca ipak je najavljena nova parlamentarna većina potpisivanjem sporazuma SDA sa Strankom za BiH, BPS-om i A SDA.
Očekuje se da će u Nadzorni odbor mostarske kompanije biti izabrani kandidati za čiji je izbor Vlada dala suglasnost još početkom prošlog mjeseca. To su Mithat Arpadžić, Ivo Vincetić, Karmela Miletić, Ivanka Galić, Ivica Krilić i Ilija Đolo, dok je ispred malih dioničara kandidiran Ante Kolobara.
Nadzorni odbor će potom, po svemu sudeći, za novog generalnog direktora, prema prethodno datoj suglasnosti Vlade FBiH, imenovati Marinka Gilju. Vlada FBiH dala je prethodne suglasnosti Nadzornom odboru Elektroprivrede HZHB i za izbor članova uprave, odnosno izvršnih direktora poduzeća: Gojka Anića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove, Drage Bago za razvoj, Ilije Bakalara za distribuciju električne energije, Ivice Čule za proizvodnju električne energije, Ivice Pavkovića za opskrbu električnom energijom i Ante Tutiša za ekonomske poslove do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci.