Published On: Pon, kol 21st, 2017

Električna fantazija

Dizajn igra veoma važnu ulogu u prodaji automobila. Koliko važnu? Recimo samo da je nakon više od desetljeća dominacije, još tamo od 2005., Mercedes prošle godine uspio prešišati BMW te preuzeti titulu najprodavanijeg premium proizvođača automobila

Ovo se ‘sasvim spontano’ dogodilo tek nakon što su se u Stuttgartu odlučili posvetiti dizajniranju elegantnih automobila umjesto proganjanju tržišnog udjela.

Promjena fokusa višestruko se i poprilično opipljivo isplatila, a da Nijemci znaju učiti na greškama, dokazuje i posljednje izdanje Pebble Beach Concours d’Elegancea, gdje nam je Mercedes upravo predstavio vjerojatno najljepši konceptni automobil godine.

Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet jedan je od onih automobila zbog kojih vam mišići čeljusti otkažu poslušnost, i to prije nego što počnete uočavati sve detalje koji ovo čudo čine umjetničkim djelom na kotačima: od rešetke hladnjaka inspirirane elegantnim prugastim odijelima do dvostrukog otvora poklopca motora i ‘brodskog repa’ – stražnjeg kraja čiji dizajn podsjeća na krme luksuznih jahti.

tportal

U podnici automobila pak smješteno je dovoljno baterija da jednim punjenjem prevalite više od 500 kilometara. Te iste baterije također je moguće napuniti za dodatnu autonomiju od 100 kilometara u svega pet minuta zahvaljujući brzom punjenju. Impresivno.

Mercedes zasad nema namjeru proizvesti ovu divotu na kotačima, no iznenadili bismo se ako brojni dizajnerski elementi ovog automobila uskoro ne nađu mjesto na ostalim komercijalnim modelima trokrake zvijezde.