Published On: Uto, ožu 14th, 2023

Elčić: I Srbi su svoje mrtve odnosili iz osvojenog Sarajeva

ISTOČNO SARAJEVO – Oko 130.000 Srba u februarskom i martovskom nevremenu 1996. godine napustilo je svoj grad u neizvjesnost, u jedinstvenom događaju u modernoj povijesti, postdejtonskom preseljavanju, egzodusu u koji su sa svojih vjekovnih ognjišta ponijeli i svoje mrtve. , rekao je Srni filmski i TV reditelj Dragoljub Dragan Elčić.

“Srbi u koloni napuštaju grad /Sarajevo/. To je kolona živih i mrtvih. Sa grobalja svih sarajevskih opština iskopano je oko 3.500 poginulih srpskih boraca. A, teška je ta glina, teška je. Svaki dan sam sa svojim sumještanima i suborcima kopao grobove i snimao kamerom. Iskapali smo mrtve da zajedno sa živima odu u nepoznato”, rekao je Elčić, koji je i dekan Umjetničke akademije. godine u Beogradu.

Prema njegovim riječima, ideal je zasjenio žrtvu i započeo egzodus, au beskrajno dugoj koloni kroz snježne smetove probijali su se šleperi, konjske zaprege i pješaci s teškom prtljagom na ramenima.

Na putu suza, podsjetio je, poredani su tabuti s posmrtnim ostacima heroja.

“To je njihov vječni put bez povratka. Nose svoje mrtve da ih negdje sahrane i da mogu otići na grobove – Sokolac, Bratunac, Zvornik, Višegrad, Bijeljina… Između svojih domaćinstava i Republike Srpske izabrali su Republiku Srpsku “, istaknuo je Elčić.

On smatra da je egzodus sarajevskih Srba događaj koji govori o posljedicama tragičnog sukoba u BiH, a posebno simbol samožrtvovanja sarajevskih Srba zarad mira i stvaranja Republike Srpske. Prije rata

Sarajevo je bilo grad ” Raje Papana “?! Govoreći o “tadašnjem” prijeratnom Sarajevu, Elčić je naveo da je ovaj grad tada bio podijeljen na raj i pakao.

“Ko nije bio rođeni Sarajlija ili pripravnik za rođenog, ko se nije miješao ili bar simulirao, proklet je pao u svijet. Bolje da se nije ni rodio”, pojasnio je Elčić.

Podsjetio je da su za vrijeme Olimpijade /ZOI ž84/ na Baščaršiji glumcu Kirku Douglasu naplatili tisuću puta skuplje nekakav bućkuriš i hvalili se kako su zeznuli papu.

“Rođeni i rođeni Sarajci bili su se uhvatili Boga za bradu. Ta atavistička sreća nije slutila na dobro”, rekao je Elčić.

travnju 1992. počela je ” Krvava runda ” Ovaj kultni srpski redatelj, prisjećajući se početka rata u BiH, rekao je da je u travnju 1992. “počela krvava runda” .

“Kada je krvavi ciklus počeo u travnju 1992. godine, Sarajevo je preko noći bilo poharano i opljačkano. Svaka četvrt je imala svog nasilnika koji je bio tu da vedri i oblači. U Bosni i Hercegovini ne postoje samo paralelne povijesti, nego i paralelne percepcije. Sve može gledati na tri, uglavnom suprotstavljena načina.Da, Sarajevo je opsjednuto s brda, oklopljeno iznutra, ali iza brda ostala su brda s kojih se stezao obruč druge, strane vojske.Svatko je, gdje god je mogao, opkolio i opkoljen”, kazao je Elčić.

Dodao je da su se, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, u Banjoj Luci radovali, a u Sarajevu plakali i da su i jedni i drugi bili u pravu, jer se Banjaluka radovala kraju rata i spoznaji da će doći Republika Srpska. životu i postojanju.a Srbi u Sarajevu su plakali jer su morali napustiti svoja vjekovna ognjišta.

“Sarajevo je u ratu bio grad podijeljen rijekom Miljackom. I bolje bi bilo da je tako i ostalo. Ma šta vrijedi, ubijali su nas perom. To je bio kraj rata za sve osim za sarajevske Srbe. Oni su precrtani s te karte”, zaključio je Elčić izjavu Srni.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonyme
Anonyme
16 dana prije

Raja i Fukara

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Pa zar nije Alija i zelene beretke protjerao 200.000 Srba iz Sarajeva? Kako sada izabrali da odu, izabrali RS umjesto svojih domova? Kako to ? Ko kaže?

Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

Ako nastave lagati, na kraju će ih biti 2 Miliona…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
16 dana prije

Na kojoj cifri ćete vi stati sa Srebrenicom?
Znal se šta?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

nakojoj vikovar i jasenovac

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

Ne znam…vi to bolje znate. Pošto svoju istoriju nemate, proučavate i tumačite tuđu.

Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
15 dana prije

Više ih smaknuto u tkzv tuzlanskoj koloni,čistoj vojničkoj borbi nego u tkzv dzenosajdu