“El Chapov” sin se izjasnio nevinim u SAD-u nakon izručenja iz Meksika

Pružio The Associated Press CHICAGO (AP) — Ovidio Guzmán López, sin “El Chapa”, sin Joaquína “El Chapo” Guzmána, bivšeg vođe kartela Sinaloa, proglasio se nevinim u ponedjeljak za optužbe vezane uz trgovinu narkoticima, pranje novca i druge optužbe na svom prvom sudskom saslušanju pred sudom u Chicagu nakon što je izručen iz Meksika u Sjedinjene Američke Države.

Guzmán López je izručen u petak, pet mjeseci nakon što su američki tužitelji objavili optužnice protiv njega i njegovih braće, poznatih kao “Los Chapitos”. Optužnice detaljno opisuju kako su braća, nakon što je njihov otac izručen i osuđen u Sjedinjenim Američkim Državama 2019. godine, preusmjerila kartel prema sintetičkim drogama poput metamfetamina i moćnog opijata fentanila.

Tijekom 15-minutnog čitanja optužnica u ponedjeljak, uz povećano osiguranje, Guzmán López je putem prevoditelja izjavio da je nevin. Pred federalnom sutkinjom Sharon Johnson Coleman se pojavio odjeven u narančasti kombinezon i s okovima na gležnjevima.

Tridesettrgodišnji mladić, niske stasine i mršav, po nadimku “El Ratón” zbog svog niskog rasta, kretao se prema naprijed, odgovarajući na pitanja sutkinje s nježnošću i uljudnošću, suprotstavljajući se nasilnom ugledu kartela koji navodno pomaže voditi.

Njegovo uhićenje od strane meksičkih sigurnosnih snaga u siječnju u Culiacánu, glavnom gradu države Sinaloa, izazvalo je val nasilja u kojem je poginulo 30 osoba, uključujući 10 pripadnika vojske. Meksička vojska je koristila helikoptere Black Hawk protiv mitraljeza kalibra .50 koje je kartel montirao na kamionima. Pripadnici kartela pogodili su dvije vojne letjelice, prisilivši ih na slijetanje, a nasilje se proširilo i na gradsku zračnu luku, gdje su oštećene civilne i vojne letjelice.

Tri godine ranije, vlada je pokušala uhvatiti Guzmána Lópeza, ali je operaciju obustavila zbog sličnog nasilja koje je izbilo.

Američke optužnice protiv braće, koje su otkrivena u travnju, navode da im je cilj bilo proizvoditi velike količine fentanila i prodavati ih po najnižim cijenama. Braća su poricala optužbe u pismu.

“Nikada nismo proizvodili, prerađivali ili prodavali fentanil ili njegove derivate”, stajalo je u pismu. “Mi smo žrtve progona i postali smo žrtveni jarci”.

Kada je Coleman pitala Guzmána Lópeza u ponedjeljak da li uzima lijekove, odgovorio je da da, kako bi liječio svoju depresiju, anksioznost i želučane probleme, ali da mu to ne smeta razumjeti postupak.

Neki od pet optužnica protiv Guzmána Lópeza nose maksimalne kazne doživotnog zatvora, uključujući optužbu za sudjelovanje u ilegalnom poslu kao vođa i pridruživanje zločinačkoj organizaciji za unos droge. Osuda za jednu od optužbi, sudjelovanje u ilegalnom poslu kao vođa, nosi obveznu doživotnu kaznu. Pranje novca može rezultirati maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora.

Coleman je zakazala njegov sljedeći sudski izlazak za 17. studenog.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost, Liz Sherwood-Randall, izjavila je u petak da izručenje Guzmána Lópeza “svjedoči o važnosti kontinuirane suradnje između vlada Sjedinjenih Američkih Država i Meksika u borbi protiv droga i drugih važnih izazova”. Sherwood-Randall je ove godine više puta posjetila Meksiko kako bi se sastala s predsjednikom Andresom Manuelom Lópezom Obradorom, posljednji put prošlog mjeseca.

López Obrador inzistira da je njegova zemlja samo tranzitna točka za sastojke fentanila iz Kine namijenjene Sjedinjenim Američkim Državama, unatoč tvrdnjama Sjedinjenih Američkih Država i vlastite vojske da se fentanil proizvodi u Meksiku.