Published On: Uto, tra 2nd, 2013

EKSKLUZIVNO: SDP sprema kaznenu prijavu protiv Komšića zbog pribavljanja imovinske koristi na osnovu lažnog iskaza

U svojih 8 godina mandata zaradio je preko pola milijuna maraka na osnovu iskaza da je Hrvat. Na osnovu nacionalne pripadnosti hrvatskom narodu, profitirao je dodatno, a državu je koštao više od dva milijuna maraka. Posjedujemo video snimku u kojoj Komšić izričito tvrdi da se on oduvijek osjećao kao Bosanac i da je hrvatska etnička odrednica bila samo spin. Iako je to možda Komšiću i bio spin, kazneni zakon FBIH je jasan. Onaj tko se na osnovu lažnog izjašnjavanja domogne materijalnih sredstava koja mu ne pripadaju čini kazneno djelo koje se u FBIH pravno sankcionira. Tako govori neimenovani izvor iz SDP-a, stranke koja uskoro planira tužiti Komšića za kazneno djelo neovlaštenog pribavljanja materijalne koristi. Izgubi li ovu tužbu na sudu, Komšić će, naon ukidanja predsjedničkog imuniteta državi biti dužan vratiti preko pola milijuna maraka.Isto vrijedi i za Nerkeza Arifhodžića, Komšićevog šefa diplomacije, koji je davanjem lažnog iskaza o nacionalnoj pripadnosti sebi priskrbio više od 6 godina ugodne džravne a danas i diplomatske plaće u Rimu. Da u SDP-u misle ozbiljno s ovim govori i podatak kako su cijeli slučaj snimanja Komšića, koji se u jednom sarajevskom restoranu razmahao svojom “hiljadustoljetnom” bosanskom nacionalnom pripadnošću, proveli u suradnji sa policijskim organima Kantona Sarajevo. Komšić će tako na sudu morati dokazati da se na spornoj snimci zezao kada je kazao da je Bosanac po nacionalnosti , što znači da će morati umrijeti ko Hrvat ili će ostati vjeran bosanstvu , no cijena te vjere bit će velika. Pitanje je hoće li mu taj iznost donirati politički sponzori, budući da se za te pare može platiti dobar dio kampanje.
Komšić je davanjem lažnog iskaza o pripadnosti hrvatskom narodu vratio nekoliko kredita, rješio stambeno pitanje, i popunio mnoge financijske rupe. Nikada tijekom svog mandata nije niti načeo temu hrvatskog pitanja u BIH. Bio je i ostao tek predsjednik onih koji su ga i birali. Bošnjaka i u novije vrijeme Bosanaca.
Kazne za ovu vrstu kaznenog djela u FBIH inače kreću se od novčanih do višegodišnjih zatvorskih kazni. Sud BiH do sada je pak pokazao zavidnu razinu nezavisnosti kad je u pitanju pravo i pravda, pa je za očekivati da će i u slučaju Komšić postupiti prema istim standardima.
U samom SDP-u inače došlo je do podjele oko toga treba li ići s tom kaznenom prijavom ili ne. Struja bliska Zlatku Lagumdžiji odbila je taj prijedlog. No nakon što se umiješao MUP Kantona Sarajevo cijela stvar je izišla iz SDPa.