Published On: Wed, Mar 1st, 2017

Egzodus u Jablanici: Za osnivanje logora u kojemu su bili zatočeni Hrvati nitko nije odgovarao

”Nažalost i nakon dvadeset tri godine od raspuštanja logora, Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovorih osoba za formiranje logora Muzej ”Bitka za ranjenike” Jablanica. Također, sve ovo vrijeme najviši dužnosnici bošnjačke vlasti niječu postojanje logora za Hrvate i uporno ih nazivaju sabirnim centrima, a nažalost to smo čuli i od glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH”, rekao je za Bljesak.info Karlo Marić, jedan od zatočenika jablaničkog logora.

Marić je rekao kako ga je u ovom logoru pretukao Mirsad Tahirović zvani Deba, te je za vrijeme zatočeništva svjedočio raznim grozotama.

”10. svibnja 1993. godina kad je napadnuta Grabovica ja sam zarobljen i premlaćen. Bio sam u bolnici, a kad sam prizdravio,  odveden sam u logor gdje sam bio do 1. ožujka 1994. godine”, rekao je Marić.

Egzodus Hrvata

Kaže kako je na ovom području u vrijeme rata počinjen egzodus Hrvata. Rekao je logor osnovalo ratno predsjedništvo Općine Jablanica 15. 4.1993. god., kada su uhićeni i u Iogor dovedeni prvi Hrvati bez ikakva obrazloženja o razlozima uhićenja. Marić kaže kako su najprije uhićeni vojnici koji su osiguravali prostorije HVO-a, pa onda svi ostali.

”Nakon toga, točnije 10.5.1993. god. nakon napada Armije BiH na hrvatsko selo Grabovicu u logor su dovedeni zarobljeni pripadnici HVO-a. Također napadom Armije BiH na selo Doljane 28.7.1993. god. prisilno je protupravno u logor dovedeno preko 150 civila iz tog sela. U toj skupini dovedena je i najmlađa osoba u logor dijete starosti od 28 dana te preko 60 djece mlade od 14 godina i veći broj starijih osoba”, rekao je Marić i dodao da su ”u logoru su na najgrublji način kršene ženevske konvencije odvođenje logoraša na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, namjerna ubojstva logoraša, njihovo premlaćivanje, silovanje drugi nečovječni postupci prema njima”.

Za zločine počinjene u ovom Muzeju osuđen je Mirsad Tahirović zvani ”Deba”, koji je dobio pet godina zatvora zbog nečovječnog postupanja nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka za ranjenike” i na lokalitetu ”Rogića kuće”.

Tko je odgovarao za zločine?

Nihad Bojadžić zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije BiH zbog premlaćivanja logoraša u Muzeju Jablanica nepravomoćno je osuđen na jednu godinu zatvora.

”Još nije potvrđena optužnica protiv Bojadžića. On je za 13 točaka optužnice oslobođen. Nije odgovarao za silovanja, ni za premlaćivanja dvojicu- trojice dovedenih zarobljenika iz Doljana. Oslobođen je zato što je visokopozicionirani dužnosnik u Sarajevu njemu dao ”ispričnicu” da je u to vrijeme on bio u Sarajevu. Njegova odvjetnica je sa žaljenjem konstatirala da su se silovanja, premlaćivanja dogodila u Jablanici, ali da njen klijent nije bio tu”, rekao je Marić i dodao da su mediji naveli da Bojadžić i dalje šeta slobodan Sarajevom, iako je za zločin u Trusini dobio 15 godina zatvora.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH za Bljesak.info Anđelko Kvesić je rekao, kako je prema njihovim podacima, kroz logor Muzej Jablanica prošao 891 Hrvat. Rekao kako su osim Tahirovića i Bojadžić, za ratne zločine u ovom logoru optuženi Edin Džeko, Enes Maksumić, Azem Ibrović i Jusuf Hindić.

Inače, bivši logoraši logora „Muzej u Jablanici će 1. ožujka (srijeda, op.a.) na 23. obljetnicu raspuštanja logora, posjetiti prostor bivšeg logora, te položiti vijenac i upaliti svijeće u spomen osam ubijenih i umrlih logoraša.

Polaganje vijenaca je zakazano za 10:30 sati, a potom slijedi sveta misa u župnoj crkvi u Jablanici u 11 sati.

Za sve koji žele sudjelovati na obilježavanju i svetoj misi bit će organiziran prijevoz s autobusom, koji polazi iz Mostara u 9:30 sati. Polazak će biti s Rondoa. /Bljesak.info/