Published On: Pon, kol 8th, 2016

‘Egzekutor’ obećao 100.000 ubijenih u 6 mjeseci, zasad je ‘samo’ na 700!

Pobijedio je nadmoćnom većinom obećavajući da će mrtvih biti toliko da će se ribe u Manilskom zaljevu debljati od leševa koji će plutati Pacifikom. “Savjetujem vam da otvarate pogrebna poduzeća, to će biti dobra prilika za zaradu”, poručio je Rodrigo Duterte, novi filipinski predsjednik.

Pozvao je policiju i građane na bespoštedni rat protiv dilera i kriminalaca, obećavši 100.000 mrtvih u prvih šest mjeseci mandata. Za sobom je povukao oduševljene mase: prvo su mu dali većinsku podršku na izborima, a potom formirali dobrovoljačke odrede koji pomažu policiji u “čišćenju ulica” – od trgovaca drogom, silovatelja, kradljivaca automobila.

U manje od tri mjeseca koliko je prošlo otkako je Rodrigo Duterte 9. svibnja pobijedio na predsjedničkim izborima na Filipinima, ubijeno je najmanje 704 dilera droge i ovisnika, upozorile su međunarodne udruge za ljudska prava. Human Rights Watch i 300 drugih nevladinih udruga ovaj su tjedan poslali neuobičajeno snažan apel Ujedinjenim narodima, tražeći od svjetske organizacije da prekine šutnju i zaustavi val državno sponzoriranog nasilja na Filipinima.

Neprihvatljiva šutnja

– Pozivamo tijela UN-a za kontrolu trgovine drogom da javno osude strahote koje se događaju na Filipinima. Surovo ubijanje ne može se pravdati kao mjera za kontrolu trgovine drogom – upozorila je Ann Fordham, izvršna direktorica IDPC-a, međunarodnog tijela za suzbijanje trgovine drogom. “Njihova šutnja je neprihvatljiva dok ljude ubijaju na ulicama dan za danom”, osudila je Ann Fordham pasivnost stručnjaka i političara UN-a. U zemlji s vrlo visokom stopom kriminala i nasilja, raširenom korupcijom i slabašnim pravosuđem Duterte svoju popularnost zahvaljuje upravo obećanju da će očistiti kriminal s ulica. “Problemi koji muče ovu zemlju i koje hitno moramo riješiti su korupcija, jednako na visokim i nižim razinama vlasti, kriminal na ulicama i masovna prodaja droge na svim razinama društva”, ustvrdio je predsjednik Filipina. Obećao je policajcima nagradu za tijela ubijenih dilera i pozvao obične građane da ubijaju kriminalce.

MANILA, PHILIPPINES - JUNE 30: Leftist activists march in Manila to show support for Rodrigo Duterte during his oath to office on June 30, 2016 in Manila, Philippines. Rodrigo Duterte, a city mayor also known as

Getty Images

 

Na dan svoje inauguracije Rodrigo Duterte je pozvao ljude da ubijaju dilere i ovisnike. “Ako znate nekog ovisnika, ubijte ga sami jer bi bilo previše bolno za njegove roditelje da to oni učine”, poručio je Duterte građanima. Sve je to govorio i u kampanji i zato su i glasali za njega. Filipinci nisu birali mačka u vreći: Rodrigo Duterte (71) je više od 20 godina bio gradonačelnik Davaa gdje se broj ubijenih kreće oko 1000, barem kako tvrde udruge za zaštitu ljudskih prava. Međutim, on je tamo uveo red drakonskim mjerama poput uvođenja policijskog sata, zabrane pušenja i nulte tolerancije prema trgovini drogom. Davao je sad postao model za cijelu državu. Predsjednik Duterte obećao je povratak smrtne kazne – vješanjem – i najavio specijalne stimulacije policajcima za svakog ubijenog kriminalca.

Osim policije, u lov na dilere krenule su i horde dobrovoljaca. Duterte je odmah nakon inauguracije posjetio slam u Manili i objavio rat dilerima. “Ti kurvini sinovi uništavaju našu djecu. Upozoravam vas, ne petljajte se u to, pa makar bili policajci, jer ću vas ubiti”, zaprijetio je novi predsjednik. Prije toga je optužio petoricu zapovjednika policije da su zaštitnici narkobossova.

Nema bankrota

Duterte otvoreno poziva na ubijanje. Na početku svoga šestogodišnjeg mandata obećao je dobru zaradu pogrebnim poduzećima. “Osigurat ću vam da ne možete bankrotirati. Ako vam posao ne bude dobro išao, reći ću policiji: Radite brže kako biste pomogli ljudima da zarade novac”, morbidno je predsjednikovo obećanje o gospodarskom prosperitetu pogrebnika. Međutim, većinu žrtava čine obični, siromašni Filipinci koji nemaju veze s narkobandama, upozoravaju udruge za ljudska prava, katolički aktivisti i članovi obitelji ubijenih koji se usuđuju kritizirati otvoreni lov na ljude koji je počeo Duterteovom pobjedom na izborima početkom svibnja. Nisu bili optuženi, pa čak ni osumnjičeni. Jednostavno su upucani na ulici. “Nije riječ o bogatim i moćnim narkobossovima koji kontroliraju trgovinu drogom na ulicama Filipina”, ističe Phelim Kine iz azijskog ogranka Human Rights Watcha.

MANILA, PHILIPPINES - JUNE 20: Drug suspects are led into a crowded jail cell on June 20, 2016 in Manila, Philippines. The president-elect of the Philippines, Rodrigo Duterte, declared a war on crime and drugs after sweeping an election on May 9 and has been living up to his nickname,

Getty Images

 

Duterteovoj politici malobrojni se usuđuju javno usprotiviti. Jedna od njih je Leila de Lima, zastupnica i bivša ministrica pravosuđa, koja je pokušala alarmirati parlament govorom u kojemu je upozorila da se rat protiv droge ne može voditi s toliko krvi.

‘Ja sam diler’

Ona je optužila policiju da je, među ostalima, ubijala i nevine ljude, pravdajući to borbom protiv droge. Filipinska policija, pod zapovjedništvom Duterteova bliskog suradnika, generala Ronalda Bate de la Rose, siromašne dijelove zemlje pretvorila je u otvorena lovišta u kojima je slobodno ubijati, oštro je kritizirala Leila de Lima. Svakodnevni krvavi obračuni, kaže ona, podijelili su zemlju na one koji podržavaju predsjednikove okrutne metode obračuna s kriminalom i na one koji to smatraju nezakonitim i nedopustivim. Policija se obično opravdava da su se kriminalci usprotivili uhićenju i pucali u njih pa su ih morali ubiti u samoobrani.

MANILA, PHILIPPINES - JUNE 20: Drug suspects are led into a crowded jail cell on June 20, 2016 in Manila, Philippines. The president-elect of the Philippines, Rodrigo Duterte, declared a war on crime and drugs after sweeping an election on May 9 and has been living up to his nickname,

Getty Images

 

U samo jednom slučaju ubijeno je sedam muškaraca i jedna žena u obračunu policije i dilera u gradu Matalamu. Isti je dan u Manili pronađeno tijelo ubijenog muškarca: na prsima mu je bio pričvršćen komad kartona s natpisom “Ja sam diler”. Druge noći je banda na motociklima ubila šestero ljudi. Jennelyn Olaires rekla je za Reuters da je njezin muž čak glasao za Dutertea na izborima. Njezin suprug, ubijeni Michael Siaron (29), nije bio diler, a za život je zarađivao vozeći po Manili rikšu, bicikl s prikolicom. Jedni kažu da je bio ovisnik, a drugi ističu da nije ni to.

Nastavak politike

Ponekad bi uzeo malo amfetamina, rekli su članovi njegove obitelji za New York Times (amfetamin je na Filipinima glavna droga, a slijedi ga kanabis). Ubijen je jedne noći dok je pedalirao ulicama Manile čekajući da naiđe koja mušterija. Njegov slučaj postao je nacionalni simbol Duterteove borbe protiv kriminala: sve su novine objavile fotografiju njegove supruge koja je dotrčala na mjesto zločina i u očaju zagrlila tijelo svoga dragog. Slika na kojoj Jennelyn ljulja svoga mrtvog Michaela pod uličnim svjetlom obišla je svijet. Pieta manilskih slamova, tako je prizor očaja nazvao NYT. Sve su jači glasovi protiv ovakve borbe protiv kriminala.

MANILA, PHILIPPINES - MAY 07: Philippine presidential candidate Rodrigo Duterte speaks during the final campaign rally ahead of Monday's election on May 7, 2016 in Manila, Philippines. Duterte, a tough-talking mayor of Davao in Mindanao has been the surprise pre-election poll favourite pulling away from his rivals despite controversial speeches and little national government experience. Opinion polls has shown Mr Duterte has maintained a clear lead in the Philippines as Senator Grace Poe looks at impossible odds. The Philippine presidential campaign ends on May 7 with elections slated for May 9 and features 5 presidential candidates vying for the top post. (Photo by Lam Yik Fei/Getty Images)

Getty Images

 

Posao je države da osigura temeljna ljudska prava, a ne da vodi borbu protiv kriminala ubijanjem osumnjičenih dilera, upozorio je Phelim Kine, jedan od lidera odsjeka HRW-a za Aziju. Ljudska prava ne smiju biti iskorištena kao opravdanje za uništenje zemlje, odgovara Duterte. Najavio je nastavak dosadašnje politike: nema uhićenja, odmah se puca. Kako bi rekao Erdoğan, zašto bismo ih još hranili godinama?

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>