Published On: Pet, ruj 4th, 2015

MILIJARDER IMA IDEJU ZA SPAS IZBJEGLICA 'Kupio bih otok od Grčke ili Italije, tamo ih naselio i osigurao im plaće'

Naguib Sawiris, čije se bogatstvo procjenjuje na 3,1 milijardu dolara, uskoro planira posjetiti Grčku i Italiju kako bi nagovorio čelnike tih dviju država da mu prodaju neki od svojih nenaseljenih otoka, piše Dnevnik.hr

Egipatski milijarder Naguib Sawiris poslao je Grcima i Talijanima javnu ponudu: prodajte mi jedan od vaših otoka kako bi na njega smjestio stotine tisuća sirijskih izbjeglica.

Sawiris je ideju prije nekoliko dana predstavio na Twitteru te je objasnio kako bi volio ishoditi da otok dobije samostalnost, odnosno status države.
“Na njemu bi se isprva nalazila privremana skloništa, međutim potom bi zaposlio te ljude da na njemu grade škole, bolnice, sveučlišta i domove”, kazao je Sawiris, koji uskoro namjerava posjetiti Italiju i Grčku te čelnike tih dviju država nagovoriti na prodaju.
Egipatski tajkun procjenjuje da bi za nenaseljeni otok morao izdvojiti između deset i stotinu milijuna dolara, no svjestan je i toga da bi ga daleko više stajala izgradnja infrastrukture.
“Uvjeren sam da je to što želim moguće izvesti. Naravno da bi tu bilo raznih prepreka, međutim najvažnije je da se te nesretnike počne tretirati kao ljude, a ne kao stoku”, naglasio je Sawiris, čije se bogatstvo procjenjuje na 3.1 milijardu dolara.
Sawiris je inače predjesnik privatne telekomunikacijske investicijske tvrtke Weather Investments, predsjednik tvrtke Orascom Telecom Mediau koja pruža mobilne usluge u brojnim državama, a ujedno je i vlasnik jedne egipatske televizijske postaje.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare