Published On: Sub, stu 3rd, 2018

Egipatski Kopti danas sahranjuju žrtve napada Islamske države

Egipatski kršćani, Kopti, sahranjuju danas žrtve jučerašnjeg napada na autobus koji je prevozio kršćanske hodočasnike u južnoj egipatskoj pokrajini Minyi, a za koji je odgovornost preuzela teroristička Islamska država. Najmanje sedam osoba je ubijeno, a mnogi su ranjeni u napadu na autobus koji se kretao prema koptskom samostanu u Egiptu.

Naoružani muškarci otvorili su vatru na autobus pun vjernika

Vjernici su ubijeni kada su naoružani muškarci otvorili vatru na autobus kojim su se vozili prema mjestu Minya, nekih 200 km južno od glavnoga grada Kaira. Svi ubijeni bili su Kopti, kršćanska manjina u Egiptu koja čini 10 posto ukupnog stanovništva od oko 100 milijuna, na koje su posljednjih godina izvedeni brojni napadi.

Stotine ožalošćenih vjernika u subotu se okupilo u Crkvi princa Tadrosa u Minyi kako bi sudjelovali u ispraćaju i vjerskoj službi koju je predvodio glavni čelnik pokrajinske crkve, biskup Makarius. U svibnju 2017., naoružani muškarci ubili su 28 koptskih hodočasnika među kojima je bilo mnogo djece, a ubijeni su također u Minyi dok su se vozili autobusom.

Egipatski predsjednik obećao nastavak borbe protiv terorizma

Egipat je tada odgovorio na napad, za koji je također odgovornost preuzela Islamska država, zračnim napadima na džihadističke logore u susjednoj Libiji. I nakon jučerašnjeg napada egipatski predsjednik Abdel-Fattah al Sissi obećao je nastavak borbe protiv terorizma.Koptski papa Tawadros II, za kojega se znade da podupire al-Sissija, kazao je u video obraćanju u subotu kako će “ujedinjeni Egipat pobijediti terorizam”.

Egipatski ogranak IS-a aktivan je na poluotoku Sinaju, gdje redovito napada pripadnike sigurnosnih snaga, napose otkako je vojska svrgnula s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2014., prvog demokratski izabranog predsjednika, nakon brojnih prosvjed protiv njegove vladavine. U travnju 2017. u dva samoubilačka bombaška napada, za koja je odgovornost također preuzela Islamska država, ubijeno je 48 ljudi.