Published On: Ned, velj 19th, 2023

Efendić: Nikšić blokira formiranje vlasti, jer ne želi sjesti sa SDA za pregovarački stol

U priopćenju za javnost Efendić navodi kako građani FBiH ne smiju biti žrtve ambicija pojedinaca i nezrelih politika stranaka koje, zarad pozicija, inzistiraju na formiranju vlasti u suprotnosti s Ustavom FBiH.

– S obzirom da Nikšić tvrdi da je kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH koji predstavlja Bošnjake dužan dati potpis onome ko prikupi većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, trebao bi objasniti građanima zašto, ukoliko je to istina, tvrdi da je HDZBiH nezaobilazan u tom procesu.

Refik Lendo na mjesto predsjednika/potpredsjednika FBiH nije izabran glasovima parlamentarne većine, kako to tvrdi Nikšić, već glasovima većine u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, baš kao što je Igor Stojanović izabran na istu poziciju glasovima SDP-a i HDZ-a BiH u Klubu Srba.

Umjesto loših pokušaja dovođenja javnosti u zabludu, Nikšić bi se trebao početi ponašati odgovorno i sjesti za pregovarački sto kako bi se što prije postigao politički dogovor i formirala nova izvršna vlast FBiH. Za tim pregovaračkim stolom ima mogućnost tražiti za sebe poziciju federalnog premijera, ali nema pravo zbog tog zahtjeva blokirati uspostavu vlasti – navodi Efendić.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dimitrije Pantić
Dimitrije Pantić
1 mjesec prije

Ajmo da posložimo kockice. SDA je stranka koja nema većinu ili partnere s kim može oformiti većina i sastaviti vlada FBiH! Bakir Izetbegović i njegovi ljudi iz SDA ne shvaćaju da biti pojedinačno najbrojnija stranka u Parlamentu FBiH ne znaci da parlamentarna vecina treba dopustiti SDA da uzme učešću u vlasti ili prepusti mjesto premijera FBiH ili ključne resore ministarstva. Sjetimo se kako je Bakir Izetbegović uz Željka Komsica i DF foteljase i uhljebe grčevito tražio ukidanje ili marginizaciju Doma Naroda i jedva gutao pomisao legitimnog predstavljanja. Vidimo sad da na osnovu delegata Doma Naroda (13) preokrenuo ploču i kao iz vedra neba grom igra ns putokaz “legitimnog predstavljanja.” Mogući predsjednik/potpredsjednik FBiH ispred SDA je obavezan uvažiti i imenovati predloženog mandatara za sastav vlade FBiH ispred parlamentarne većine bez obzira da li SDA bila dio parlamentarne većine ili oporbe.

Last edited 1 mjesec prije by Dimitrije Pantić
kosorka
kosorka
Šta ti kažeš na ovo?  Dimitrije Pantić
1 mjesec prije

sefik lendo itd pravda pravda

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

samo se koljite Herceg Bosna je sve izvjesnija,