Published On: Pon, pro 14th, 2015

EDIN MUŠIĆ: I SDA i HDZ će odstupiti od maksimalističkih zahtjeva za Mostar!

Složili smo se da trebamo urediti grad kako on nikome ne bi bio problem, najavljuje Mušić.
Kao predsjednik Županijskog odbora SDA Hercegovačko-neretvanske županije, Edin Mušić, inače potpredsjednik SDA te aktualni predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, u intervjuu za Avaz izrazio je veliku dozu optimizma da bi aktualna suradnja SDA i HDZ-a BiH na svim razinama, zamah u reformama te pozitivni trenutci u europskim integracijama mogli dovesti i do konačnog rješenja za izmjenu Statuta Mostara kako bi u narednoj godini, konačno, bili održani lokalni izbori u najvećem gradu Hercegovine.
Posljednji put su u ovom gradu izbori održani 2008. godine, nakon čega je uslijedila odluka Ustavnog suda BiH, koja je, kada je riječ o izbornim pravilima, Statut Mostara proglasila neustavnim. Međutim, od tada nije došlo do političkog dogovora da se on promijeni.
– Imali smo prošli tjedan sastanak SDA i HDZ-a na najvišoj razini. Dogovorili smo se da napravimo prijedloge u vezi s vođenjem daljnjih političkih razgovora. Stvorena je atmosfera u kojoj ćemo svi u određenoj mjeri odstupiti od maksimalističkih zahtjeva. S tim da smo se složili da trebamo urediti grad kako on nikome ne bi bio problem, najavljuje Mušić.
– SDA želi da Mostar dobije Gradsko vijeće i gradonačelnika. Ovo što Mostar sada ima to je nedopustiva situacija. Ovih dana će Federalni parlament ponovo omogućiti gradu Mostaru da dobije proračun. To radimo već treću godinu. To je jedno apsurdno stanje. SDA je zainteresirana za rješenje, odnosno da se omoguće izbori u Mostaru. Zagovaramo uvažavanje činjenice da se Mostar posebno tretira u Washingtonu i Daytonskom sporazumu, jer postoje ozbiljne političke i sudske odluke koje nama ukazuju na to da danas situacija u tom gradu nije ništa drugačija, kaže Mušić.
Dodao je kako oni jesu za to da na tragu odluke Ustavnog suda BiH riješe ovu situaciju, ali i pitanje stagnacije grada. Na upit što je s inicijativom SDA da Mostar postane glavni grad Federacije, kaže kako je tu došlo do zamjene teza.
– Ne znam zašto su neki mediji krenuli u pogrešnom smjeru. Ne postoji teza da Mostar bude glavni grad Federacije, već inicijativa koju je SDA pokrenula na županijskoj i gradskoj razini da Mostar bude sjedište Vlade FBiH i svih federalnih ministarstava, a da Parlament i predsjednik FBiH budu i dalje smješteni u Sarajevu. Ne vidim tu problem. Štoviše, gledamo na to pozitivno i za Mostar i za Hercegovinu. Vjerujem da će ova struktura to podržati i da će se krenuti u operacionalizaciju ove inicijative u dogledno vrijeme, pojasnio je Musić.
Dnevnik.ba
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare