Published On: Sub, ožu 16th, 2013

Edin Garaplija: Paraobavještajne strukture u FBiH prikrivaju zločine "Ševa"

Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH Edin Garaplija izjavio je sinoć da u Federaciji BiH još postoje paraobavještajne strukture koje pokušavaju prikriti zločine terorističke organizacije “Ševe”. “Na taj način najveću štetu čine bošnjačkom narodu, koji i dalje nosi oreol terorizma i kriminala”, rekao je Garaplija.
On je za RTRS ponovio da su “Ševe” teroristička organizacija koja je počinila brojne zločine i da treba pitati nekadašnjeg obavještajca Envera Mujezinovića tko je bio nalogodavac ovoj organizaciji.
Zadatak ove jedinice, koja se financirala iz ‘crnih fondova’, bio je činjenje najtežih zločina i terorističkih napada kako bi se razbuktao rat i mržnja među narodima“, dodao je Garaplija, napomenuvši da je potrebno pronaći nalogodavce i da su nekadašnji pripadnici ove organizacije danas involvirani u pravosudne institucije BiH.
On je posjetio na zločine “Ševa” u “Velikom parku” u Sarajevu, ubojstvo sarajevskih Romea i Julije, snajperisanje po srpskim dijelovima grada Sarajeva, ubojstvo francuskog pripadnika Unprofora.
Garaplija je naveo da su “Ševe” formirane početkom rata 1992. godine.