Economist: Moguće ujedinjenje balkanskih avio tvrtki

Za  aviotvrtke  zemalja bivše Jugoslavije – crnogorski “Montenegro Airlines”, srbijanski JAT, hrvatski “Croatia Airlines” i  slovensku “Adriu”, koje su u velikim dugovima, jedini spas mogao bi biti integracija,ocjenjuje britanski časopis “Economist”.

Istočnoeuropske aviolinije su `bolesne`, gorivo je dragocjeno, tržiste malo,  budžeti nedovoljni…  Većina aviotvrtki u istočnoj Europi je na gubitku. `Malev`, mađarska aviotvrtka, bankrotirala je u veljači. Da bi izbjegle sličnu sudbinu, četiri balkanske aviokompanije razmatraju roman strategiju – da zajedno lete.

Ova ideja, iako nije zvanično u agendi najavljenog susreta direktora “Croatia Airlinesa”, “Montenegro airlinesa”, JAT-a i  “Adrie” u Crnoj Gori, biće razmotrena iza zatvorenih vrata.

“Economist” navodi da su sve ove kompanije u dugovima i gube novac, ali da međusobno imaju mnoge profitabilne linije i dodaje da bi  “usluge raštrkanoj balkanskoj dijaspori mogle  da budu unosne”.

Zoran Đurišić

​​Zoran Đurišić, direktor “Montenegro Airlinesa”, kaže da je  prije raspada Jugoslavije to bilo  tržiste od 10 miliona ljudi godišnje, od čega je sedam miliona koristilo prevoz  JAT-a  ili “Adrie”, dok je danas to 11 miliona ljudi  godišnje, ali samo četiri miliona koristi ova četiri avioprevoznika.

Sada, “BH Airlines” ima samo jedan funkcionalan avion, Kosovo – sa ogromnom dijasporom  nema domaćeg avioprevoznika, a makedonski MAT ugašen je 2010.

Đurišić tvrdi da četiri avikompanije što prije moraju početi da sarađuju kako bi smanjile troškove. On se nada da će u roku od pet do osam godina biti formirana jedna aviokompanija za ovo područje, uključujući BiH, Makedoniju i  Kosovo.

Posljednja šansa

Direktor JAT-a Vladimir Ognjenović kaže da takva integracija nije realna “osim ako ih sve ne kupi neka strana aviokompanija.

Sve četiri kompanije imaju problema. JAT-ovi problemi su u vezi sa starom flotom i potrebom skupog održavanja, dok dva nedavna pokušaja da nađe kupca nisu uspjela. “Montenegro Airlines” i  “Croatia Airlines” puni su za vrijeme ljetnih odmora, ali se bore da popune sjedišta ostalih mjeseci.

Croatia Airlines

​​”Adria” je spašena u septembru zahvaljujući 50 miliona eura koje je dobila od Vlade i sada traži kupca.

“Ako to propadne, posljednja šansa jeste da udruži snage sa ostale tri kompanije”, kaže diektor ove firmeKlemen Bostjančič.

Portparol “Croatia Airlinesa” navodi da ova kompanija nije zainteresovana za bilo koji vid integracije sa ostala  tri avioprevoznika.

Ali, hrvatski ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić ističe da je integracija sa “Adriom” moguća ukoliko kompanija ne oživi.

Analitičar Luka Popović smatra, pak, da će teret prošlosti osujetiti svaku intergaciju.

Ali, ako se aviokompanijama učini da nemaju izlaza, moguć je presedan integracije po fazama.

`Skandinavia Airlines` počeo je kao kooperativni poduhvat aviokompanija Norveške, Danske i Švedske 1946, da bi se ujedinile 1951.To bi se moglo dogoditi i  na Balkanu, piše “Economist”.

 

RSE

more recommended stories