Published On: Sub, lis 4th, 2014

Džihadisti slomili otpor kurdskih boraca i ušli u Kobani, Erdogan prijeti Islamskoj

TURSKI  predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je odmazdom u subotu ako džihadisti Islamske države (IS) napadnu grobnicu otomanskog dostojanstvenika u Siriji, pod turskim suverenitetom. “Nećemo oklijevati odgovoriti u slučaju da se ondje nešto dogodi. Četrdeset naših vojnika stacionirano je u toj zoni koja je turski teritorij”, upozorio je Erdogan pred novinarima u Istambulu.

“Ako netko dirne dlaku na glavi naših vojnika, Turska će sa svojom vojskom učiniti što je potrebno i od tog će se trenutka sve promijeniti”, dodao je on.

Turska odavno drži u pojačanoj pripravnosti vojsku oko grobnice Suleymana Shaha u Siriji zbog opasnosti od napada.

Glavni stožer turske vojske dopustio je svojim vojnicima koji su zaduženi za sigurnost tog povijesnog mjesta, 25 kilometara unutar sirijskog teritorija, da otvore vatru u slučaju napada IS-a.

Grobnica Suleymana Shaha, djeda Osmana I., utemeljitelja Otomanskog carstva, smatra se turskim teritorijem od potpisivanja ugovora između Francuske, koja je tada zauzimala taj teritorij, i Turske 1921.

Dio Kobanija pod kontrolom džihadista

Prema informacijama CNN-a, borci Islamske države vjerojatno su ušli u Kobani te kontroliraju dio grada.

Kurdski borci danima su pokušavali spriječiti džihadiste koji su opkolili grad koji se nalazi uz samu granicu s Turskom.

Koalicija na čelu s SAD-om izvela je nekoliko napada tijekom noći na džihadiste koji su okupirali Kobani.

Prethodni zračni napadi nisu uspjeli zaustaviti ofenzivu pobunjenika na Kobani. Džihadisti su u subotu granatirali Kobani i kurdske borce, piše Guardian.

“Granatiraju na sve tri fronte. Tijekom noći su pokušali zauzeti grad, no odbili smo ih”, kazala je Asya Abdullah, viša kurdska dužnosnik i dodala da se “planira još jedan veliki napad”. Izgleda da obrana ovaj puta nije uspjela odbiti napade.