Published On: Pet, tra 28th, 2017

“Džihad express” i dalje plovi – Oružje teroristima u Siriji se šalje “redovitom linijom”

Bugarska novinarka Dailana Gaitandžijeva, koja je među prvim dopisnicima posjetila oslobođeni istočni dio Aleppa i u skladištu Al-Nusra Fronta pronašla oružje bugarske proizvodnje, danas je objavila članak u kojem navodi kako 15 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, još uvijek teretnim brodovima iz bugarske luke Burgas preko saudijske luke Džeda šalju oružje teroristima u Siriji. Posljednji teret je poslan krajem ožujka danskim brodom “Marianne Danica”.

Nakon napisa bugarske novinarke iz prosinca, bugarsko pravosuđe je pokrenulo predistražne radnje, ali, kao što se očekivalo, još nije otkriveno ništa, iako je Gaitandžijeva na internetskoj stranici bugarskog lista “Trud” objavila niz fotografija i snimaka na kojima se na oružju jasno vide serijski brojevi i oznake bugarske tvornice.

Bugarska novinarka piše kako SAD i saveznici i dalje bugarsko oružje šalju “umjerenoj opoziciji“, koje kasnije završava u rukama terorista, što joj je u intervjuu potvrdio i zamjenik glavnog zapovjednika takozvane “Slobodne sirijske vojske”, Malik Al-Kurdi.

Prema bugarskom listu, samo prošlog mjeseca je danski brod “Marianne Danica” prevezao dva tereta iz bugarskog Burgasa do saudijske luke Dežda, odakle se tone oružja u Siriju šalju preko Turske i Jordana. Kako piše Dailana Gaitandžijeva, za istovar i utovar ne treba više od 8 do 12 sati, nakon čega brod ide na sljedeći put na relaciji od Bugarske do Saudijske Arabije i natrag. Prijevoz oružja između Burgasa i Džede je toliko čest, da ga se može nazvati redovitim, kaže bugarska novinarka.

 

Ranije je dopisnica lista “Trud” u Aleppu snimila skladišta s tonama bugarskog oružja i streljiva, na primjer, projektili za višecijevne bacače “Grad” 122 milimetara koje proizvodi bugarski VMZ Sopot. Izvrši odbor bugarske tvrtke je odbio komentirati otkriće bugarske dopisnice.

 

Američka tvrtka Chemring za nabavku oružja za Pentagon je potvrdila da se kupnja i isporuka odvija prema američkom programu naoružavanja saveznika, ali je odbila ulaziti u detalje i savjetovala da se za ostale informacije novinari obrate tvornici VMZ Sopot.

Bugarsko veleposlanstvo u Saudijskoj Arabiji je također odbilo reći gdje završava bugarsko oružje istovareno u Džedi, ali priznaje da ga ne koristi saudijska vojska, jer se ne uklapa u njene standarde.

Zanimljivo, ali je Dailana Gaitandžijeva uspjela intervjuirati zapovjednika jedne od frakcija takozvane “Slobodne sirijske vojske”, Malika Al-Kurdija.

Dailana Gaitandžijeva: Kako nabavljate oružje?
Malik Al-Kurdi: Ne mogu govoriti detalje, ali imamo sjedište i osoblje s predstavnicima 15 zemalja u Turskoj i Jordanu. Oružje na raspolaganju nam dolazi preko njih. Ne zanima me kako oni to rade. Glavna stvar je da oružje dođe do nas. Mi smo upozorili Amerikance i Europljane da oružje koje prolazi kroz Glavni stožer Slobodne sirijske vojske može završiti u rukama onih koje Zapad smatra terorističkim skupinama. Kakva je to dvostruka igra? S jedne strane, ove organizacije su optužene za terorizam, a s druge dobivaju oružje od strane Glavnog stožera. To je iznenađujuće i neugodno za nas, ali do sada nemamo objašnjenja. Čak je se i Slobodnoj sirijskoj vojsci uskraćuju isporuke oružja, a oni koji ga dobiju, moraju imati sigurnu ideologiju. Pod tim mislim na radikalne islamističke ideologije. Za nas je ovo vrlo čudno. Više od 15 stranih službi radi na terenu, na sirijskom teritoriju. Čak je i oružje i sjedište opskrbe pod kontrolom tih službi, na čijem su čelu SAD, Velika Britanija, Francuska, zaljevske zemlje i drugi. Ove službe kontroliraju oružje koje se šalje borcima.

Dailana Gaitandžijeva: Koliko sam shvatila, tajne službe 15 zemalja naoružavaju i sponzoriraju Al-Qaedu. Zar se to događa u Siriji?

Malik Al-Kurdi: Naravno. Mogu tako reći. Strane obavještajne agencije rade proturječne stvari, posebno Amerikanci. Oni mogu optužiti nekoga terorizmom i istovremeno ga podržavati da ostvare svoje specifične ciljeve koji su u skladu s njihovom politikom.

Dailana Gaitandžijeva: Kako oružje dolazi do terorista?
Malik Al-Kurdi: Kao što sam rekao, postoji mreža za isporuku oružja, a većina ide preko Glavnog stožera Slobodne sirijske vojske. Drugi dio pomoći se šalje u obliku novca, kojim ove organizacije kupuju oružje na crnom tržištu ili ga izravno dobivaju od tih službi. Svrha Glavnog stožera Slobode sirijske vojske je posredovati između zemalja dobavljača i skupina. Oružje se dijeli prema pripremljenim listama, a na njemu Glavni stožer ne može praviti značajne promjene.

Izvor: Trud