Published On: Thu, Mar 29th, 2018

DŽEBA O DANAŠNJIM PREGOVORIMA: Funkcija dogradonačelnika ne može biti ekskluzivitet Mostara

Ni tijekom današnjih razgovora predstavnika mostarskih odbora stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH nije postignut dogovor o izbornim pravilima za Mostar, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Predstavnici HNS-a ponovo su došli s prijedlogom izbornih pravila koji je u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, no čelnici gradskih odbora bošnjačkih stranaka SDA, SBB, SDP-a DF-a i BPS-a tražili su da se osim o provedbi presude Ustavnog suda BiH razgovara i o uvođenju funkcije dogradonačelnika Mostara.

– Naš stav je bio da trebamo razgovarati o modalitetima provedbe presude Ustavnog suda koja podrazumjeva izjednačavanje vrijednosti glasa svakog građanina- birača u Mostaru. Naglasili smo i kako u Statutu Mostara postoji niz mehanizama zaštite od majorizacije, kao što su minimalne i maksimalne nacionalne kvote vijećnika u Gradskom vijeću, odredba po kojoj se sve važne odluke, kao što su izbor gradonačelnika, usvajanje gradskog proračuna, urbanističkih planova usvajaju dvotrećinskom većinom, te da postoji klubovi naroda i pravo ulganja veta svakog od klubova na odluke Gradskog vijeća, kazao je za Hrvatski Medijski Servis nakon sastanaka predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Damir Džeba.

On je naglasio kako je stav HDZ BiH i HNS-a da za uvođenje funkcije dogradonačelnika Mostara potrebna izmjena ne samo Statuta Grada, već i Ustava FBiH.

-I o tome se može razgovarati, ali tek nakon što se postigne dogovor o izbornim pravilima i ona kroz izmjene Izbornog zakona budu usvojena u Parlamentu BiH, što je preduvjet za održavanje izbora, ali na način da postojanje funkcije dogardonačelnika ne bude ekskluzivitet Mostara. Ako ćemo imati dogradonačelničku funkciju onda je trebaju imati sve jedinice lokalne samuprave, ili bar svi gradovi, koji su sjedišta Županija, precizirao je Džeba stav HNS BiH i HDZ BiH.

Džeba je za HMS kazao kako su predstavnici srpskih stranka (SNSD i SDS-a) predstavili svoj prijedlog koji je, također, u skladu s presudom Ustavnog suda, pri čemu su rekli kako imaju i neustavan prijedlog, ako će se ići s uvođenjem funkcije dogradonačelnika, što naglasili su zahtjeva izmjene Ustava FBiH.

Na žalost, iako su na sastanak pozvani stručnjaci ustavnog prava, kako bi stranačkim dužnosnicima pojasnili što jeste, a što nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, pozivu se odazvao samo Slaven Bevanda.

Nastavak razgovora o izbornim pravilima za Mostar zakazan je za tjedan dana, za idući četvrtak. /HMS/