Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

DŽAFEROVIĆEV AKSIOM JEDNAKOSTI: Srbi i Hrvati moraju poštovati odluke Ustavnog suda. Mi u Sarajevu ne moramo.

Koliko ste samo pročitali naslova o tome kako Dodik ruši državu , kako mora u zatvor, i kako je presuda Ustavnog suda o ništavnosti Dana RS-a konačna i obvezujuća. Podignute su kaznene prijave. OHR se oglašavao na dnevnoj bazi. Ugledne strane ambasade su ponavljale – Država se mora poštovati. Izborni zakon je pao na Ustavnom sudu. Sarajevo najavljuje da će po pitanju Izbornog zakona biti Dodik. Neće ga dati izmjeniti. Jer im omogućuje majorizaciju. Tražit će provođenja izbora po majorizatorskom zakonu. Eto nove krize. No ono što se da primjetiti je da sada Sarajevu nitko ne prijeti. Inzko šuti. Šute ugledne ambasade. Tek je g. Hoyt Yee jasno kazao da nema smisla izlaziti na izbore sa starim izbornim zakonom. Što mislite koliko je javnih TV emitera prenijelo tu izjavu.

I tako je BIH država jednakopravnih naroda. Aha…

 

Džaferović, naoko proturječno, smatra kako izborni proces u BiH nije moguće uvjetovati bilo čim, a posebno ne izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Većina bošnjačkih parlamentarnih stranaka na državnoj razini smatra kako je HDZ-ovo “uvjetovanje” održavanja općih izbora 2018. godine izmjenama Izbornog zakona u BiH neosnovano. Iz SDA upozoravaju da Centralna izborna komisija (CIK) BiH mora u skladu sa zakonima raspisati izbore bez obzira na političku situaciju u zemlji.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) kazao je za Klix.ba da nije moguće odgoditi održavanje izbora 2018. godine.

“Opći izbori moraju se održati u 2018. godine kako je to propisano Izbornim zakonom BiH. Nakon isteka ovog četverogodišnjeg mandata pitanje mandata je ustavna kategorija i Izborni zakon to precizno definira. Svaka priča o odlaganju izbora je nešto što je neutemeljeno. Opći izbori jednostavno moraju biti održani kako je to propisano Izbornim zakonom BiH, odnosno u listopadu 2018. godine”, rekao je Džaferović.

Dodao je da izborni proces u BiH nije moguće uvjetovati bilo čim, a posebno ne izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

“Mi imamo važeći Izborni zakon na snazi prema kojem će se održati izbori 2018. godine. BiH treba implementirati odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i mi smo u Parlamentarnoj skupštini BiH formirali zajedno sa Vijećem ministara i Centralnom izbornom komisijom interresornu radnu grupu koja treba da pripremi izmjene i dopune Izbornog zakona”, kazao je Džaferović.

Istaknuo je da će novo rješenje omogućiti implementaciju odluka, a na drugoj strani i moguća poboljšanja izbornog procesa.

“Rad te grupe i eventualne izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu uvjetovati izbore. Dobro bi bilo da interresorna grupa to uradi na zadovoljavajući način i da Parlamentarna skupština BiH usvoji, ali ako toga i ne bude, izbora u BiH će biti onako kako su oni i propisani”, rekao je Džaferović.

Iz OHR su, pak, lakonski i u svome stilu poručili kako “vlasti moraju osigurati nesmetano održavanje izbore u zemlji”.

“Odgovornost je stranaka i vlasti u Bosni i Hercegovini da omoguće provođenje relevantnih odluka Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujuće, te da osiguraju neometano održavanje izbora”, istaknuli su iz OHR-a.

Inače, ovakva Džaferovićeva reakcija je uslijedila nakon što je, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila kako smatra da je upitno održavanje izbora 2018. godine ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

“U slučaju da ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, moguće je dovesti u pitanje održavanje izbora 2018. godine. Ono što mogu reći iz dosadašnjih razgovora jeste da od drugih političkih predstavnika, izuzev deklarativnog stava, nije baš ostavljen ustisak da se želi nešto konkretno napraviti i promijeniti”, rekla je Krišto.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer