Published On: Sri, lis 7th, 2020

Džaferović radikalno okrenuo ploču

Džaferović je gostujući na BHRT rekao da protiv te inicijative, koju je, inače, pokrenuo srpski predsjednik Aleksandar Vučić, mogu biti “samo neki nerazumni ljudi”.

Po povratku iz Tirane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je ”radikalno, u pozitivnom smislu, promijenio stav o inicijativi mini-Schengen”, piše agencija Tanjug.

Papir kod Džaferovića: BiH odbija mini Schengen?
Džaferović je, naime, gostujući na BHRT rekao da protiv te inicijative, koju je, inače, pokrenuo srpski predsjednik Aleksandar Vučić, mogu biti “samo neki nerazumni ljudi”.

Rekao je i da treba koristiti sve regionalne inicijative, uz podsjećanje na summit Brdo-Brijuni i druge regionalne inicijative.

“Što se tiče inicijative koju zovu ‘mali Schengen’, tu se na najbolji mogući način mogu realizirati one četiri slobode na kojima je utemeljena Europska unija – kretanje roba, ljudi, kapitala i usluga… Vrlo je važno da jedna takva inicijativa bude pod okriljem EU, da svi budemo jednaki i partneri… Samo neki nerazumni ljudi mogu biti protiv tog da se naši građani kreću s osobnom iskaznicom i da nam kamioni ne stoje danima na granici.. Na kraju krajeva, to vodi i jednom boljem životu svih građana u regiji”, kazao je Džaferović.

Tanjug navodi kako je priključenje BiH inicijativi “mini-Schengen” predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjedništvo BiH je ranije tu inicijativu pozdravilo, ali je zatražilo analizu od Vijeća ministara o prednostima i manama priključenja BiH “mini-Schengenu”.

Tijekom nedavne posjete Tirani, Džaferović je o inicijativi “mini-Schengen” razgovarao s predsjednikom Albanije Iljirom Metom i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>